El Periódico - Català

Ultimàtum dels aliats de Merkel sobre els migrants

Els conservado­rs bavaresos esperaran 15 dies abans del tancament de fronteres La treva arriba després de dies de gran pressió de la cancellera i els socis de govern

- CARLES PLANAS BOU

Calma després de la tempesta. Després d’una setmana marcada per fortes pressions internes que amenaçaven de trencar el Govern alemany, els conservado­rs van segellar ahir una treva per evitar que la sang arribi al riu. Reunit a Munic amb la junta directiva del seu partit, la Unió Socialcris­tiana de Baviera (CSU), el ministre de l’Interior, Horst Seehofer, va donar temps a la cancellera alemanya, Angela Merkel (líder de la Unió Demòcrata Cristiana, CDU), perquè negociï un acord europeu abans d’aplicar el tancament de fronteres que Seehofer proposava en el seu «pla mestre».

En un clar gest de distensió, el líder bavarès ha assegurat que, de formagradu­al, Alemanya començarà a expulsar a la frontera petites quantitats d’aquells immigrants que tinguin prohibit viatjar, però no aquells que ja hagin sigut registrats en altres estats de la Unió Europea. És en aquest punt on la CSU xoca frontalmen­t amb la cancellera (CDU), que s’oposa al que suposaria pràcticame­nt un tancament de fronteres. «Encara no tenim la qüestió migratòria sota control», va remarcar el ministre.

En un to més calmat, Seehofer ha assegurat que tot l’equip directiu dels conservado­rs bavaresos dona suport a aquesta treva encara que ha afirmat que l’expulsió d’immigrants i refugiats a la frontera continua sent una qüestió vital en la seva proposta per endurir la política migratòria d’Alemanya.

/Assetjada MERKEL ACUDEIX A EUROPA per la creixent pressió dins de les seves pròpies files, Merkel va demanar als seus temps fins a la pròxima cimera europea del 28 i 29 de juny per intentar arribar a un acord migratori amb els seus socis europeus que calmi les aigües a Alemanya. Encara que va amenaçar d’ignorar les directrius de la cancellera i implementa­r aquesta dura restricció migratòria, Seehofer va optar finalment per un alto el foc temporal que ajorna una possible implosió de la coalició de govern, encara que no la descarta.

Malgrat que la treva evita una crisi majúscula, l’ultimàtum segueix sobre la taula de Merkel, que disposa de només dues setmanes per arribar a un consens europeu. La cancellera va afirmar que «no hi ha automatism­es». De tota manera, el gest a mitges de Seehofer li recorda que el preparatiu per a un tancament de fronteres estarà a punt per posar-se en marxa quan aquest eventual acord migratori amb altres països no arribi a bon port. Tot i així, Merkel va dibuixar al seu enemic íntim el que s’entén com una línia vermella. «Tancar les fronteres és una qüestió de competènci­a política», va dir. Ella és l’única amb poder per decretar aquesta mesura.

CONVERSES AMB ÀUSTRIA Merkel acudirà així a Europa per salvar un escull que, per primera vegada en els seus 12 anys de mandat, ha posat en perill el seu regnat. Ahir a la nit, la cancellera es va reunir amb el primer ministre italià, Giuseppe Conte, mentre que avui ho farà amb el president francès, Emmanuel Macron. Si no poden arribar a un gran acord europeu, s’espera que Merkel estengui ponts amb altres països per tancar acords bilaterals que satisfacin els seus socis conservado­rs. Per la seva part, Seehofer vol començar a parlar amb Àustria, governada per conservado­rs i ultradreta, per preparar el seu tancament de fronteres.

TÀCTICA ELECTORAL En una enquesta publicada ahir, fins al 68% dels alemanys creuen que la pressió per una restricció més gran de la política migratòria és una pura tàctica electoral dels conservado­rs bavaresos, una opinió que només contradiue­n els mateixos votants de la CSU i de la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD).

I és que el pròxim 14 d’octubre Baviera, una de les regions més riques d’Alemanya, celebra uns comicis regionals que tornaran a impulsar els xenòfobs. Temorosos de perdre la majoria absoluta que van recuperar al land el 2013, la CSU s’ha llançat a buscar el vot més nacionalis­ta. Així, Seehofer va assegurar que l’islam «no pertany a Alemanya», mentre que el Govern bavarès ha aprovat la llei policial més dura del país i ha tornat a penjar crucifixos als edificis públics.

No obstant, el principal beneficiat d’aquesta tàctica és l’AfD, que en l’últim sondeig demoscòpic es dispara a la segona posició amb un 13,5% dels vots, una increïble entrada al Parlament regional a compte de l’ala més ultra de la CSU.

En aquest sentit, el primer ministre bavarès, Markus Söder, ha sigut una de les veus menys flexibles amb la petició de la cancellera. A diferència de la CDU, la germana CSU deixa la porta oberta a l’unilateral­isme nacional. «Els estats han de prendre primer les decisions que després s’apliquin a Europa», ha comentat abans de la reunió conservado­ra, contradien­t la posició de Merkel. «Intenten humiliar la cancellera perquè aproven el mateix que la ultradreta: la seva caiguda», explicava l’analista política Ferdos Forudastan al diari muniquès Süddeutsch­e Zeitung.H

 ??  ?? Angela Merkel rep el primer ministre italià, Giuseppe Conte, ahir a Berlín.
Angela Merkel rep el primer ministre italià, Giuseppe Conte, ahir a Berlín.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain