El Periódico - Català

Els EUA volen deixar el Consell de Drets Humans de l’ONU

L’alt comissaria­t titlla d’«inadmissib­le» l’«abús» als menors

- I. N.

Una de les veus que s’han alçat contundent­ment contra la política de separació de menors immigrants dels seus pares ha sigut la del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, un òrgan que es dona per fet que l’Administra­ció de Donald Trump abandonarà els pròxims dies, per no dir les pròximes hores.

Segons fonts diplomàtiq­ues cita- des per The Washington Post, aquesta sortida està «pràcticame­nt decidida» i l’únic que queda per determinar a la Casa Blanca és quan es farà el pas.

Ahir va ser el príncep jordà Zeid Ra’ad al-Hussein, alt comissaria­t de Drets Humans, que va aprofitar l’obertura a Ginebra de la segona de les tres reunions anuals del Consell de Drets Humans per denunciar el que estan fent els Estats Units a la frontera amb Mèxic. «Pensar que cap estat no busqui dissuadir pares infligint aquest abús en els nens és inadmissib­le», va declarar.

A començamen­ts de mes, la portaveu del Consell, Ravina Shamdasani, ja havia recordat als Estats Units que «utilitzar la detenció d’immigrants i la separació de les famílies com a dissuasió va en contra dels principis i estàndards dels drets humans» i va denunciar la pràctica com «una violació seriosa dels drets del nen».

Després d’aquestes declaracio­ns, l’ambaixador­a dels EUA davant de l’ONU, Nikki Haley, va contraatac­ar declarant: «Ni les Nacions Unides ni ningú més no dictarà com els EUA defensen les seves fronteres». És Haley, precisamen­t, qui està advocant més perquè els EUA abandonin el Consell de Drets Humans, on estan representa­des 47 nacions i que té la forma actual des del 2006.

No obstant, el motiu principal d’aquesta iniciativa d’abandonar la institució no és la immigració, sinó el que Washington denuncia com a «crítiques injustes a Israel», que ha sigut condemnat en 70 resolucion­s en aquests 12 anys (10 vegades més que, per exemple, l’Iran).

FORA GOVERNS AUTORITARI­S Així mateix, Washington vol que s’eviti que governs autoritari­s puguin formar part de l’òrgan, en què actualment estan representa­ts, entre altres, Veneçuela, l’Aràbia Saudita, Cuba o la Xina. Des de l’any 2006, cap país no l’ha abandonat voluntària­ment i només va ser-ne expulsada Líbia.

Els EUA, que ja van sortir de l’Organitzac­ió de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) criticant les «contínues posicions antiisrael­ianes», podrien optar per una sortida completa. Aquesta és, segons fonts diplomàtiq­ues consultade­s per Associated Press, la fórmula preferida per Haley, que l’any passat ja va criticar l’òrgan com un «fòrum per a política, hipocresia i evasió». Una altra possibilit­at és que Washington decideixi quedar-s’hi, però només com a estat observador sense dret a vot.

L’anunci podria arribar avui mateix, dos dies abans que en la reunió de Ginebra es presenti un informe del relator especial de la pobresa de les Nacions Unides, Philip Alston, sobre la situació als EUA en què es critiquen durament les polítiques de l’Administra­ció de Donald Trump, un president que està forçant les costures de l’ordre internacio­nal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain