El Periódico - Català

Duque reclama unitat i avisa que la pau «tindrà correccion­s»

Les FARC sol·liciten al nou mandatari que respecti el pacte de l’Havana Malgrat la derrota, el resultat de Petro és tot un èxit per a l’esquerra

- ABEL GILBERT

«Una nova generació arriba a governar amb tothom i per a tothom». En el seu primer discurs com a president electe amb gairebé el 54% dels vots, el dretà Iván Duque va insistir a remarcar el biaix juvenil del Govern que assumirà el 7 d’agost. Als 41 anys, el nou mandatari va voler donar davant dels colombians proves dels canvis que s’acosten de la mà d’una versió de la dreta uribista (expresiden­t Álvaro Uribe) renovada en les seves formes i posats, però amb punts en comú amb el passat d’«odis i verins» que el vencedor va dir voler deixar enrere.

Duque arriba a la presidènci­a després que el seu rival, el socialdemò­crata i exguerrill­er Gustavo Petro, obtingués el 41,8% dels vots, tot un èxit per a l’esquerra d’aquest país malgrat la derrota. S’ha de tenir en compte, a més, que gairebé la meitat del padró electoral es va quedar a casa, ja sigui per l’endèmic desinterès per la política o perquè que Santos va firmar amb les exFARC. «La pau tindrà correccion­s», va dirdiumeng­e a la nit mentre celebrava la seva victòria. Si bé va reiterar que no vol fer-lo «miques» i que promourà la «reinserció» dels que es van alçar en armes, rebutja que els excomandan­ts tinguin dret a ocupar càrrecs electes sense haver passat per la justícia.

ADVERTÈNCI­ES Les ex-FARC, convertide­s en partit polític de nul·la incidència electoral fins al moment, dubten que el propòsit de Duque d’unir «tots» els colombians els inclogui i li han demanat «sensatesa» al parlar de les revisions de l’acord forjat a l’Havana. «El que el país demana és una pau integral que ens condueixi a l’esperada reconcilia­ció (...) Esquivar aquest propòsit no pot ser pla de govern», assenyala l’exguerrill­a en un comunicat en el qual adverteix: «L’únic que aconseguir­à serà portar la nació a un nou cicle de múltiples violències». El president electe vol, a més, imposar noves condicions a una negociació amb l’ELN, l’última guerrilla activa; fumigar de nou des de l’aire els cultius il·lícits de fulla de coca, que van tornar a estendre’s sobre el territori; reduir impostos i la despesa de l’Estat; i obrir l’economia seguint la línia del lliure mercat.

Per al diari El Espectador, Duque no hauria de cometre «en cap moment» l’error de «sentir-se sota un mandat absolut». El lloc assolit per Petro «no es pot ignorar». Per a El Tiempo, el vencedor ha «de saber interpreta­r no només les emocions, sinó a més les realitats» que van permetre a l’esquerra aquesta votació. «No em faig cap il·lusió amb Duque pel seu programa de govern, pels actes del seu partit i per la seva tradició política», va dir Petro, que arribarà al Congrés com a cap d’un grup poderós. «El nostre paper en el Senat serà l’eix fonamental d’un moviment que no se n’anirà a dormir a casa sense mobilitzar-se permanentm­ent». El seu objectiu és la presidènci­a el 2022.

 ?? REUTERS / ANDRES STAPFF ?? Iván Duque celebra la victòria amb els seus seguidors, diumenge a la nit a Bogotà.
REUTERS / ANDRES STAPFF Iván Duque celebra la victòria amb els seus seguidors, diumenge a la nit a Bogotà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain