El Periódico - Català

Sense peatges, ¿serà gratis?

- Albert Sáez

El nou ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha anunciat que les concession­s de les autopistes de peatge no es renovaran. Acaba així una anomalia que supeditava la continuïta­t de la concessió a la realitzaci­ó de noves inversions. El fet ha sigut difós en general com una bona notícia per als usuaris. Ho veurem.

L’anunci no és cap sorpresa. Els anteriors accioniste­s de la principal concession­ària espanyola, Abertis, van deixar el capital de l’empresa, entre altres raons, perquè sabien que això podia passar. I van apostar que passaria. Criteria no es podia permetre el luxe de quedar-se en una inversió que deixaria de donar els dividends que necessita per a la Fundació La Caixa. Mala notícia, doncs, per als nous propietari­s d’Abertis –Atlantia i ACS–, que o bé confiaven a revertir aquesta decisió o van fer els números de l’OPA comptant amb la resta d’actius de la companyia.

¿Quines conseqüènc­ies tindrà l’alliberame­nt dels peatges en vies tan transitade­s com l’AP7? D’entrada s’haurà de veure com es finança el mantenimen­t d’aquestes vies que el mateix ministre estableix en un mínim de 50.000 euros a l’any per quilòmetre, un cost que lògicament augmentarà perquè és previsible que s’incrementi la circulació. La patronal del ciment calcula que seran uns 450 milions d’euros a l’any en una primera etapa i més de 1.000 milions quan s’alliberin totes les autopistes actuals. Queda temps perquè ens diguin si es crearà algun nou impost o es farà algun canvi de prioritats. Falta saber igualment l’opinió de la flamant ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, perquè és evident que una mesura així incentiva l’ús de l’automòbil privat a l’abaixar els costos de manera considerab­le.

Les concession­s eren temporals des de l’origen. No són res més que una altra forma de finançamen­t de les inversions públiques. Tan lícites com ho són els impostos o el deute. Els inversors ho sabien i es van haver de garantir la rendibilit­at. Però ¿l’Estat està preparat per al final de la concessió? Aquest dubte l’aclarirem els propers anys o tindrem més d’una sorpresa. Els governs passen, els deutes continuen.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain