El Periódico - Català

El fiscal al·ludeix al risc de fuga per mantenir ‘La manada’ presa

L’Audiència de Navarra ha de decidir sobre la llibertat dels condemnats La defensa equipara la situació dels acusats amb la d’Iñaki Urdangarin

- J. G. ALBALAT

La pilota torna a ser a la teulada dels jutges. El tribunal de l’Audiència de Navarra que al mes de maig va condemnar els cinc membres de La manada per abusar sexualment d’una noia madrilenya als Sanfermine­s del 2016 deliberen des d’ahir si deixen o no en llibertat els cinc imputats, tal com ha sol·licitat la defensa. La fiscalia va sol·licitar, en la compareixe­nça judicial, que els acusats es quedin a la presó per «la gravetat dels fets», la possible reiteració delictiva (quatre tenen obert un procés a Andalusia per un altre presumpte abús) i el risc de fuga.

En la vista van ser-hi presents els tres membres de La manada que són a la presó de Pamplona, mentre que els altres dos condemnats que són en una presó de Madrid la van seguir a través de videoconfe­rència.

Aquesta compareixe­nça es va fixar després que les defenses presentess­in fa uns dies un escrit sol·li- citant la posada en llibertat provisiona­l dels cinc condemnats per abús sexual, a l’espera que la sentència sigui ferma. Els processats han recorregut davant del Tribunal Superior de Justícia de Navarra i, després, poden fer-ho davant del Tribunal Suprem.

Els membres de La manada estan en presó provisiona­l des que van ser detinguts el 7 de juliol del 2016, tot just unes hores després que passessin els fets pels quals van ser condemnats a nou anys de presó per abús sexual amb prevalença, si bé van ser absolts del delicte d’agressió sexual, ja que el tribunal va considerar que no hi va haver intimidaci­ó. En aquest cas concret, els imputats poden estar fins a quatre anys i mig en presó provisiona­l.

El tribunal es pot trobar ara en la mateixa situació que quan va dictar la sentència. És a dir, dividit. I és que la condemna per abús sexual es va produir amb el vot a favor de dos magistrats i un en contra. Precisamen­t, el jutge dissident, que va veure «gresca» en la relació sexual que van mantenir els acusats amb la noia madrilenya, es va decantar el dia 1 de desembre del 2017 per l’excarcerac­ió dels cinc sevillans, al considerar que eren innocents. Per tant, el vot particular es pot repetir i això retardaria la decisió final.

L’advocat Agustín Martínez Becerra, defensor de quatre dels condemnats, assenyala en el seu escrit per justificar la petició que s’excarceri els seus clients que «resulta obvi que aquesta nova sol·licitud de llibertat parteix de la situació derivada del mateix contingut de la sentència, que, fins i tot sent condemnatò­ria, absol els meus representa­ts de tots els delictes que van donar lloc a l’ordre de processame­nt i als escrits de qualificac­ió del ministeri fiscal i la resta de les acusacions».

REPERCUSSI­Ó MEDIÀTICA El lletrat fa referència en el seu escrit a altres casos de repercussi­ó mediàtica en què les persones condemnade­s en primera instància es trobaven fins ahir en llibertat provisiona­l, com Iñaki Urdangarin i Diego Torres, per decisió de l’Audiència de les Balears, o alguns dels condemnats pel cas Gürtel, alguns d’aquests últims a 15 o 14 anys de presó.

«La situació processal dels meus representa­ts manté condicions tecnicopro­cessals de caracterís­tiques similars a les que van donar lloc a interlocut­òries en què es dictamina la llibertat provisiona­l de ciutadans condemnats en sentències en primera instància», diu Martínez Becerra.

L’advocat de l’Ajuntament de Pamplona, Víctor Sarasa, que exerceix l’acusació popular, va destacar la «gravetat dels fets considerat­s provats» en la sentència, alhora que va insistir en el «risc de fuga dels condemnats». Miguel Ángel Morán, advocat de la víctima, va assegurar que té una «bona» sensació després d’assistir a la compareixe­nça, en la qual va reiterar el que ja va plantejar per escrit al seu dia, és a dir, la seva posició contrària a la llibertat dels acusats.

 ?? EL PERIÓDICO ?? Els cinc membres de ‘La manada’, en una foto feta a les festes de Sant Fermí del 2016.
EL PERIÓDICO Els cinc membres de ‘La manada’, en una foto feta a les festes de Sant Fermí del 2016.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain