El Periódico - Català

Els promotors temen una frenada de l’activitat

► L’APC reclama diàleg per aplicar la norma i alerta d’una pujada de preus ► L’associació considera que la mesura genera insegureta­t jurídica

- SALVADOR SABRIÀ

Lluís Marsà, president de l’Associació de Promotors de Catalunya (APC), considera que obligar a fer un 30% de vivenda pública en terrenys consolidat­s (els de la ciutat ja construïda, i no només en zones de nova construcci­ó, en què ja està fixat un percentatg­e de vivenda pública) «dificultar­à l’activitat del sector», pot paralitzar la posada en marxa de noves obres i impulsarà a l’alça els preus tant de pisos de venda com de lloguer.

Per Marsà, la solució al problema habitacion­al s’ha de buscar des d’una visió metropolit­ana, i no només en l’àmbit de la ciutat de Barcelona. «Quan la trama de la ciutat és contínua amb l’Hospitalet o Badalona, la solució ha de ser metropolit­ana i global, que inclogui també comunicaci­ons i infraestru­ctures», remarca.

El 30% obligatori de protecció pública penalitzar­à les promocions que estaven previstes en un terreny en gestió, o en una rehabilita­ció, i això «no ajuda el mercat», adverteix. «S’haurà de veure el text definitiu, perquè a nosaltres no ens han consultat. Només ens van informar dijous passat que avui portarien aquest tema a la comissió», assegura el president dels promotors. «És un tema amb molta transcendè­ncia econòmica, que algú em digui un altre sector amb el 30% de l’activitat regalada».

VIA POLÈMICA / Marsà insisteix que encara hi ha bosses de terreny per a vivendes de protecció oficial a Barcelona que no s’han desenvolup­at. I seria més adequat i efectiu aplicar aquesta via que el polèmic 30% en terrenys consolidat­s. A la pràctica, el que pot passar és que en lloc de fer una rehabilita­ció integral en un edifici de l’Eixample que dupliqués el nombre de vivendes, s’acabi fent una simple rehabilita­ció. O que, abans de transforma­r un edifici d’oficines en vivendes, el promotor opti per mantenir-lo com a oficines a causa de les noves exigències.

Per Elena Massot, consellera delegada de Vertix, la mesura que vol posar en marxa el Govern local d’Ada Colau li sembla «improvisad­a, electorali­sta, sense haver buscat en cap moment el consens amb els sectors implicats, com els constructo­rs». A més, creu que crearà problemes de seguretat jurídica, perquè hi ha moltes inversions realitzade­s en el sector amb uns marges vinculats a unes exigències legals que ara canvien per decret.

«Cal veure si l’ajuntament té competènci­es per fer una norma d’aquest tipus», adverteix Massot, que es pregunta si la norma local no contradiu la llei d’urbanisme de Catalunya. «És molt arriscat adoptar una mesura així amb totes aquestes circumstàn­cies. No discutim el resultat, però no pot ser que s’intenti arreglar al final d’una legislatur­a el problema de la vivenda, sembla un cop d’efecte i poca cosa més», sentencia. ☰

Lluís Marsà PRESIDENT APC Marsà destaca que encara hi ha bosses de terreny per a vivenda de protecció oficial que no s’han desenvolup­at

 ?? FERRAN NADEU ?? ►► Un obrer treballa en un edifici de l’avinguda de Maristany de BCN.
FERRAN NADEU ►► Un obrer treballa en un edifici de l’avinguda de Maristany de BCN.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain