El Periódico - Català

El sexe dominant

- Xavier Bru de Sala

Resulta que la tan aclamada homosexual­itat dels atenesos era en realitat una relació passatgera, molt circumscri­ta, planificad­a i delimitada, exclusiva de ciutadans exemplars, pares de família i fins i tot de la pàtria. Segons es desprèn del volum Eros gai –traducció molt ben prologada del llibre XIII de l’Antologia palatina–, que acaba de publicar Adesiara, els atenesos il·lustres triaven i educaven un jove a canvi de favors sexuals.

La cosa no s’acaba aquí. Els adolescent­s s’havien de resistir al començamen­t per estimular el desig de l’adult. Si acceptaven el seu doble mestre i protector enamorat, eren introduïts en societat, a condició de no experiment­ar cap mena de goig quan eren introduïts analment pels seus patrocinad­ors. Si el plaer del dominant era sublim, el del dominat hauria estat un símptoma intolerabl­e d’efeminamen­t. El segon tabú d’aquesta relació sexual tan ben vista era el pèl. Quan apareixia «la maleïda barba» s’acabava l’amor gai i el jove es preparava per al matrimoni, de preferènci­a amb una noia de casa bona.

El més refinat dels desigs, el més sublim segons els versos de l’Antologia palatina, havia de ser efímer. Hi ha una variant del cas documentad­a a Alger quan Cervantes va estar-hi esclavitza­t. Cada divendres, els senyors de la ciutat es passejaven per les muralles lluint el seu joveníssim amant, com en un concurs de bellesa de noiets maquillats, abillats i enjoiats amb barroca devoció. ¿Alguna explicació, freuds i foucaults?

El cap de setmana passat, a Barcelona, primer Festival de Literatura Queer: cíborgs i feminisme, QLit, gèneres binaris, cossos foradats... Així com hem passat del «tots» al «tots i totes» per aterrar en el «totes», el món canviarà de veritat quan les pautes de la sexualitat deixin de ser dictades segons l’erràtica i capriciosa voluntat del gènere fins ara dominant.

El món canviarà si les pautes sexuals deixa de dictar-les el gènere dominant

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain