El Periódico - Català

El duel final

Cospedal i Sáenz de Santamaría, eternes rivals, es batran per liderar el PP mentre Rajoy reingressa com a registrado­r

-

Ja només amb l’escenograf­ia de la presentaci­ó de les candidatur­es, tant Cospedal com Santamaría van voler enviar alguns missatges. La primera ho va fer a Toledo, en un acte del PP de Castella-la Manxa, que encara presideix, amb l’objectiu de demostrar el seu poder polític i assenyalar que, una vegada que Alberto Núñez Feijóo ha renunciat, ella és la candidata més natural per rellevar Rajoy.

La segona va optar per convocar la premsa davant el Congrés. La imatge, que podia veure’s com a caòtica pel gran nombre de periodiste­s interessat­s, va voler traslladar el missatge que ella, amb experiènci­a al Govern i també a l’oposició, representa «el carrer», aquesta militància a la qual va apel·lar en el seu discurs. Davant la falta de càrrec en el partit, Santamaría intenta mobilitzar els afiliats. A l’equip de la vicepresid­enta es recorden les bones dades de coneixemen­t i valoració quan era al Govern. No és que aprovés, però la resta de ministres i el president estaven per sota del 3 i ella va treure un 3,34, per exemple al CIS del maig. Cospedal es va quedar al 2,51.

GUANYAR PEDRO SÁNCHEZ / Totes dues van exposar les seves virtuts. L’exministra de Defensa va treure pit de la seva defensa del partit, a l’enfrontars­e a «individus que van embrutar amb els seus delictes» les «sigles» del PP. I ho va fer, va remarcar, «per sobre de qualsevol instint d’autoprotec­ció». Una pulla per a Santamaría, a la qual uns quants dirigents han retret aquests últims anys que es negués a defensar el partit quan, a la roda del Consell de Ministres dels divendres, els periodiste­s li preguntave­n per la corrupció.

«Si ara espera recórrer Espanya com Pedro Sánchez i guanyar-se la militància ho té clar», deia rient un col·laborador de Cospedal. Diversos dirigents van comentar a aquest diari que han patit les negatives de Santamaría a participar en actes amb l’excusa que estava ocupada amb el Govern. «Es recorda el partit com de Santa Bàrbara, quan trona», deia un burlant-se’n.

En tot cas, l’exvicepres­identa arriba a aquesta carrera amb menys llasts que la secretària general, sobretot quant a la corrupció en el partit, i amb una àmplia experiènci­a de Govern, la coordinaci­ó del qual va portar durant les legislatur­es de Rajoy. L’expresiden­t es va recolzar en ella en les crisis greus, com la de l’Ebola. Una altra, la territoria­l, és ara per ara la màcula més important a l’expedient de Santamaría, que va fracassar en l’operació diàleg a Catalunya i en la seva missió de trobar les urnes de l’1-O.

De com gestionin les dues favorites la campanya (entre el 23 i el 4 de juliol) en dependrà la sort de Casado i de potser algun altre al qual se li acaba el marge per presentars­e. Com Íñigo de la Serna, exministre de Foment, que ha convocat els mitjans avui a les onze del matí, tres hores abans que acabi el termini per presentar candidatur­a. Tots els aspirants (menys Bayo, expresiden­t de Noves Generacion­s a la Comunitat Valenciana) aportaran aquest dimecres abans de les dues els avals a la seu. La carrera comença i hi haurà debats per conèixer les seves propostes.

L’AVÍS / Rajoy es va comprometr­e a no prendre partit, però va avisar que hi intervindr­à si és necessari. Això mateix: si hi ha joc brut. De fet, abans d’anunciar les seves intencions tots li van trucar. Quan ho va fer Santamaría, l’expresiden­t li va dir: «Feu-ho bé». El gallec sap a què es refereix. Un col·laborador molt estret recorda el dia en què Rajoy li va encarregar que li transmetés un missatge a Santamaría que era tasca de Cospedal. «Digue-l’hi, tu, vinga, que com que aquestes dues no es parlen...».

La tasca que el guanyador tindrà al davant no és fàcil. Les sentències pendents (Gürtel, papers de Bárcenas i Púnica, entre altres) suposaran remoure un passat del qual els populars es volen escapar. ¿Qui representa millor aquesta ruptura? Els afiliats tenen la paraula.

Soraya S. Santamaría

EXVICEPRES­IDENTA GOVERN

«Soc una militant més i ofereixo el que crec que volen molts militants: unitat, responsabi­litat i integritat»

Dolores de Cospedal

EXMINISTRA DE DEFENSA

«Sé el que és guanyar eleccions, contra vent i marea, quan tothom et deia que era una causa perduda»

 ??  ??
 ??  ??
 ?? EFE / ISMAEL HERRERO ?? María Dolores de Cospedal aplaudeix després d’anunciar la candidatur­a.
EFE / ISMAEL HERRERO María Dolores de Cospedal aplaudeix després d’anunciar la candidatur­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain