El Periódico - Català

Santamaría i Cospedal fan un pas endavant

L’exvicepres­identa i la secretària general mostren les seves virtuts per succeir Rajoy Les favorites intentaran evitar el xoc per no beneficiar l’aposta per Casado

- PILAR SANTOS MADRID

Ha començat la carrera per succeir Mariano Rajoy. María Dolores de Cospedal i Soraya Sáenz de Santamaría van anunciar ahir que volen participar en aquesta competició, en la qual també s’han inscrit Pablo Casado, José Manuel GarcíaMarg­allo, José Ramón García Hernández i José Luis Bayo. Per primera vegada, les bases del partit podran prendre la paraula en l’elecció del futur president del PP. Els afiliats votaran el dia 5 de juliol en una primera ronda. En la segona, ja al congrés extraordin­ari, hi passaran només els dos candidats més avalats i entre ells escolliran els compromiss­aris el dia 20.

El partit conservado­r s’enfronta a moltes incògnites en les pròximes setmanes. Alguns dirigents tenen la sensació de trepitjar sobre un terreny pantanós, sobretot perquè entre els aspirants hi ha dues favorites, Cospedal i Santamaría, la mala relació personal de les quals fa témer el pitjor quan falta menys d’un any per a les municipals, les autonòmiqu­es i les europees. Elles, sabedores que tothom les mira, es van fer aquest dimarts un petó als escons del Congrés. Totes dues es penedeixen de l’espectacle que van oferir el 2 de maig, quan el llenguatge corporal va fer de les seves i van exhibir la seva distància, augmentada una mica més cada any des del 2008. En aquelles dates, Rajoy va decidir donar a Cospedal (gairebé) tot el poder al partit i a Santamaría (gairebé) tot el poder al Congrés, des d’on va gestionar l’oposició. La convivènci­a va ser difícil i els retrets van anar a més, especialme­nt quan el PP va arribar a la Moncloa i el llavors president li va atorgar a Santamaría (gairebé) tot el poder del Govern.

EL CANDIDAT DE CONCILIACI­Ó Després del petó i la salutació cordial als escons, Cospedal li va dir a Santamaría que en els pròxims dies han de «parlar». Totes dues saben que si entren en una picabarall­a hi ha un aspirant que guanyarà punts: Casado. El vicesecret­ari de Comunicaci­ó (deixarà el càrrec orgànic, com Cospedal, divendres) somia ser el candidat de conciliaci­ó si elles continuen fent pensar a molts que no tindran l’habilitat necessària per incorporar els opositors una vegada passi el congrés. Per això, les dues favorites van coincidir a incidir en els seus discursos que volen «sumar» al partit.

 ?? DAVID CASTRO ?? Soraya Sáenz de Santamaría, al Patio de los Leones, ahir.
DAVID CASTRO Soraya Sáenz de Santamaría, al Patio de los Leones, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain