El Periódico - Català

Llistes negres

- ENRIC Hernàndez DIRECTOR @Enric_Hernandez

La propensió de l’independen­tisme a assenyalar els infidels, la cara b de la cèlebre revolució dels somriures, emergeix més sovint del que voldrien els propagandi­stes del procés. Quan la intolerànc­ia treu el cap entre les seves files, els portaveus de la sobirania s’afanyen a relativitz­ar-la, la majoria de vegades, o a reprovar-la de manera condescend­ent, no tantes. Ja ho saben, són coses de nens.

Les últimes víctimes han sigut els germans Roca, que solen servir el sopar en l’entrega dels premis de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi). ¿El seu pecat? Acollir l’acte al Celler de Can Roca, a Vilablarei­x, atès que l’Ajuntament de Girona va expulsar la Fundació en represàlia pel discurs del rei Felip VI després dels fets de l’1-O.

Un regidor de la CUP a Girona va disparar primer: «Us demano que

La clau

us repenseu cedir la vostra casa perquè Felip de Borbó, que va justificar la violència contra milers de catalans (...), prediqui el seu discurs a les nostres comarques». S’hi van sumar els alcaldes de Vilablarei­x (ERC) i Caldes de Malavella (PDECat). Twitter va fer la resta.

Més infames, fins i tot, van ser els arguments de destacades veus independen­tistes per defensar els Roca. Com glossar el «seu compromís amb la cuina i el producte de proximitat» (Carles Puigdemont) o recordar que l’1-O van repartir menjar en un col·legi electoral. No és que les campanyes de fustigació i els conats de boicot siguin condemnabl­es per si mateixos, al marge de qui els pateixi, és que no convé enemistar-se amb una família que és referència gastronòmi­ca internacio­nal. Perdonemlo­s, que no són tan dolents.

«Consum responsabl­e»

A la nostrada afició de confeccion­ar llistes negres –artistes, intel·lectuals o periodiste­s insubmisos a la causa...– s’hi han sumat les bases de l’ANC amb la seva idea de fomentar el «consum responsabl­e amb la república». És a dir, promociona­r les empreses addictes al procés i boicotejar les companyies desafectes, com si els treballado­rs de les segones i les seves famílies en tinguessin cap culpa. Una manera curiosa de «fer república» i d’«ampliar la base».

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain