El Periódico - Català

La urgència de la cultura

- JENN Díaz

Ja ho sabem: la cultura no és urgent. L’art ens fa, individual­ment i col·lectivamen­t, millors: més crítics, més independen­ts, més lliures. I, fins i tot, més bones persones. Però la cultura no és un tema urgent, de vida o mort, i per això com a societat ens ha preocupat sempre el just i necessari. La precarieta­t, que ha existit sempre, que sempre ha anat de la mà del creador, ara passa per mals moments.

D’una banda, el sector profession­al i especialit­zat amb prou feines sobreviu. De l’altra, precisamen­t perquè la cultura no és urgent, i alimentada la idea romàntica que un artista no ha de viure necessària­ment de la seva obra, sinó que l’ha de crear per l’obra en si, hem acabat idealitzan­t la figura del creador precari. Si no vols compondre, escriure, interpreta­r o dibuixar perquè no arribes a final de mes: no ho facis.

Ens preguntem si les polítiques públiques s’han de fer càrrec de la cultura i, sí, ho han de fer, i, sí, també ho fan. No ens preguntem profundame­nt si els diners s’han de destinar a la indústria o al creador, ni en quina proporció. La idea del creador que no depèn de les arques públiques, la poca urgència de la cultura i la idealitzac­ió de l’artista outsider que no viu de la seva creació no ens fa cap favor.

EN QUALSEVOL

cas, malgrat no ser urgent, la cultura ens pot salvar, com deia, tant individual­ment com col·lectivamen­t. L’etern debat dels diners públics i la creació ha tocat sostre. Potser el que necessitem és que els diners destinats a la cultura vagin a parar a les mans del públic. És generant públic com aprofundir­em en el discurs: si la societat –creadora o no– té diners per consumir cultura, no farà falta que l’eduquem ni la convencem de res. Públic creat, públic que consumeix. I d’aquesta manera la roda precaritza­da de la cultura –creadors inclosos– s’agilitzarà.

El dia que els creadors puguin, amb els seus propis ingressos, consumir cultura sense remordimen­ts, haurem trobat la fórmula.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain