El Periódico - Català

¿I els que no anaven a l’‘Aquarius’?

La compassió humanitàri­a s’ha de traduir en polítiques públiques que respectin els drets humans

- ANTONI Pérez

«Ningú posa el seu fill en un vaixell tret que l’aigua sigui més segura que la terra», va escriure la poeta Warsa Shire. Cada setmana, centenars de nens i nenes fugen de la violència i emprenen un viatge que no saben com s’acabarà. Molts ho fan sols, sense un pare o una mare que els agafi de la mà i els digui que tot sortirà bé. Nens que corren el risc de patir explotació, violència o ser víctimes de tràfic. I quan arriben a la seva destinació, Europa, l’odissea encara no s’ha acabat.

L’arribada de l’Aquarius ha tornat a posar el focus en la política migratòria europea, que continua prioritzan­t la seguretat de les fronteres per sobre de la de les persones. La falta de vies d’accés legals i segures empeny els que tracten d’arribar a Europa a agafar rutes cada vegada més perilloses, en què posen les seves vides en perill i en mans de les màfies. El gest compassiu del Govern de Pedro Sánchez ha xocat amb la impassibil­itat d’Itàlia, i 630 migrants van desembarca­r a València davant d’un dispositiu compost per més de 2.300 persones i davant de 600 periodiste­s. A bord de l’Aquarius i dels dos vaixells de la marina italiana –Dattilo i Orione– que van atracar al port de València, hi viatjaven 134 nens, dels quals 123 ho feien sols. Des de Save the Children vam estar acompanyan­t molts d’aquests menors i explicant-los en un llenguatge que entenguess­in la situació en la qual es trobaven i els passos que vindrien a continuaci­ó.

Però més enllà de l’Aquarius fa falta una política que sigui coherent amb aquesta solidarita­t. Una solidarita­t que no acaba sent cap altra cosa que un acte conforme als tractats internacio­nals que països com Espanya han ratificat i s’han compromès a complir. Un gest que esperem que marqui un canvi de rumb en les polítiques migratòrie­s i que promogui, entre altres, iniciative­s perquè els nens i nenes migrants i refugiats arribin de manera segura a través dels corredors humanitari­s i els programes de reubicació i reassentam­ent. PRECISAMEN­T, dins del programa acordat pels estats membres de la UE per a la reubicació i reassentam­ent de 160.000 refugiats, Espanya només ha acollit un 16% de les 17.337 persones que s’havia compromès a acollir. De les 2.792 persones acollides, la majoria són de Síria, persones que fugen d’un país que ja fa set anys que està en guerra i on quedar-se no és una opció. Però Espanya amb prou feines ha acollit una trentena de menors no acompanyat­s que havien arribat a les costes d’Itàlia i Grècia a través dels mecanismes de reubicació i reassentam­ent. Nens i nenes, no ho oblidem, que estan completame­nt sols abandonats a la seva sort.

De la mateixa manera que s’està fent amb els nens i nenes que han arribat a València, demanem que es garanteixi l’accés al procedimen­t d’asil a la infància migrant i refugiada que arriba a Espanya. El cert és que en els últims cinc anys s’han tramitat poc més de 100 sol·licituds d’asil de nens i nenes que han arribat sols, de les quals només se n’han aprovat una de cada tres. Que aquest nombre sigui tan baix és una cosa significat­iva i demostra que els menors no tenen accés al procedimen­t per falta d’informació o assessoram­ent jurídic. L’ACOLLIDA

de l’Aquarius no pot resultar un gest més. A més, ha demostrat que, quan hi ha voluntat política, les coses es fan. Els missatges de compassió humanitàri­a s’han de traduir en polítiques públiques que respectin els drets humans. I sobretot que donin solucions a llarg termini a tots aquests nens i nenes, ja que no només és important l’acollida, sinó la integració en la nostra societat.

El 28 i el 29 de juny se celebrarà a Brussel·les el pròxim Consell Europeu, on els caps d’estat i de govern de la UE debatran les qüestions més urgents, entre elles la migració. Sánchez té una oportunita­t única de promoure aquesta solidarita­t i canvi de rumb en les polítiques migratòrie­s entre tots els estats membres, però per a això fa falta concreció i voluntat política.

Perquè l’emergència humanitàri­a no només té nom d’Aquarius i cada setmana hi ha tantíssima altra gent que es veu obligada a arriscar la seva vida al mar. Avui, Dia Mundial dels Refugiats, volem recordar la necessitat imperativa de tenir vies segures i legals a Europa perquè no hàgim d’esperar que un altre vaixell estigui vuit dies a la deriva per trobar un port que vulgui acollir persones que l’únic que busquen és una llar.

Els menors no tenen accés al procedimen­t d’asil per falta d’informació o assessoria

 ?? LEONARD BEARD ??
LEONARD BEARD
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain