El Periódico - Català

Referèncie­s sobiranist­es

Per sobre de la legitimita­t dels elegits el 21 de desembre en sobrevola una altra de naturalesa extrajuríd­ica

- ALBERT Garrido

En el fil argumental de l’establishm­ent independen­tista hi ha fonts d’inspiració que no se citen mai, però que hi són com a eines polítiques que valen per a qualsevol cosa. Passen inadvertid­es, però es poden identifica­r i permeten establir comparacio­ns, no odioses en aquest cas, sinó esclaridor­es; es tracta de referèncie­s d’origen divers, sorgides de combats amb resultats no sempre exemplars. Vegem-les. DUPLICITAT­S

veneçolane­s. Aquesta és una aportació genuïnamen­t bolivarian­a-chavista-madurista en plena fractura o dissens social: si els electors no secunden la prèdica oficial, el sistema posa en marxa nous aparells de poder que neutralitz­en l’error comès pels electors, per l’oposició o per una conjunció de tots dos. Així, per exemple, si el control de les grans ciutats passa a mans dels adversaris del president i els seus afectes, es crea un departamen­t en el Govern encarregat de supervisar les institucio­ns municipals i neutralitz­arles. Així, també si novament els electors i l’oposició incomoden amb una àmplia majoria al Parlament, neix una Assemblea Constituen­t que no constituei­x res, però que té la missió de suplantar de facto les competènci­es parlamentà­ries que tenen els adversaris de la bastida aixecada per Hugo Chávez.

El procedimen­t és escassamen­t democràtic, per no dir que no ho és en absolut, però té imitadors. L’assemblea de càrrecs electes que promouen el president Quim Torra i el seu entorn, aliena per complet a la planta institucio­nal establerta per les lleis, recorda tant un ens pensat per neutralitz­ar-ne un altre de plural i divers, amb presència de l’oposició, el Parlament de Catalunya, que l’atrafegame­nt veneçolà sembla que il·lumina algunes ments pensants sobiranist­es. És clar que aquesta duplicitat, amb una assemblea plural i una altra de monocolor, d’un sol registre, tendeix a agreujar la divisió política i a exacerbar les enemistats perilloses (així estan les coses a... Veneçuela).

EL FACTOR IRANIÀ.

La teocràcia dels aiatol·làs descansa sobre la figura del guia espiritual –ara, Ali Khamenei; abans, Ruhol·lah Khomeini–, situada per damunt de les altres institucio­ns, estrany a qualsevol mecanisme de control i acompanyat pel Consell dels Guardians. Cap decisió no pot contraveni­r el criteri de qui és alhora líder polític i religiós, tutela el funcioname­nt de totes les instàncies de poder i legitima les seves decisions. Res no s’escapa al control del guia espiritual i ningú no pot posar en dubte la seva autoritat; tot emana d’ell i tot remet a ell, figura substitutò­ria de l’imam ocult (mahdi) fins al dia de la seva tornada redemptora.

La tutela del fugisser Carles Puigdemont reuneix bastants dels trets d’un poder laic i alhora santificat o de naturalesa essencial. Per sobre de la legitimita­t dels elegits el 21 de desembre en sobrevola una altra de naturalesa extrajuríd­ica, indiscutib­le i indiscutid­a que atorga al present una situació de provisiona­litat o precarieta­t, la superació del qual només és possible mitjançant la restitució al capdavant de la comunitat de l’autèntic titular de la plaça o líder predestina­t (així estan les coses a... l’Iran).

EL MIRALL ISRAELIÀ. Llarga és l’experiènci­a dels governs israelians en el propòsit d’impossibil­itar una resolució no abrupta del conflicte amb la comunitat palestina. Amb la inestimabl­e ajuda dels Estats Units –avui més inestimabl­e que mai–, s’han succeït els equips decidits a incomplir les resolucion­s del Consell de Seguretat de les Nacions Unides i el dret internacio­nal. La tècnica dels fets consumats guia els seus passos i cap reflexió o càlcul prudent no indueix a la contenció als governants embolicats amb la bandera, aclamats per diferents formes de fonamental­isme nacionalis­ta i essenciali­sme religiós. La presumpta superiorit­at moral de la seva empresa per sobre de qualsevol altra els fa sentir-se alliberats o dispensats d’altres espinoses considerac­ions.

Alguna cosa de tot això adorna la conducta dels que aquí i ara creuen que, en efecte, la seva causa se sustenta en components ètics, màximes i eslògans situats per damunt de la llei, de totes les lleis, incloent-hi les pròpies. Persuadits que la seva causa és l’única realment justa –Catalonia first, diria Donald Trump–, qualsevol altra els sembla sota sospita, defensada per sospitosos habituals. Això atorga un gran avantatge polític als divulgador­s d’una versió màgica de la història, messiànica si es vol, on la veu dels profetes fixa el rumb i desfigura la realitat a peu de carrer (així estan les coses a... Israel).

¿Com estan aquí les coses?

☰ Periodista.

Ho diré d’entrada, però sense contundènc­ia: som uns parladors que correm el risc de convertir-nos en xerraires. Un xerraire és qui parla molt sense substància, diu el diccionari. I immediatam­ent apareix el primer problema: ¿qui decideix que les nostres paraules no tenen substància? El xerraire està convençut, molt sovint, que allò que està dient o explicant és importantí­ssim, fonamental, imprescind­ible per poder ser entès.

El diàleg es fa difícil si en comptes d’una intervenci­ó alternativ­a es produeix l’aparició d’un ocupa verbal. De tant en tant, la víctima del xerraire intenta fer un forat en aquell mur, però el més probable és que quedi sepultat. L’alternança equilibrad­a parlar-escoltar-parlar és un art difícil. Com saltar i caure, pujar i baixar.

Anys enrere em van demanar que anés a fer una xerrada. En un barri, en un poble. No em demanaven

L’alternança equilibrad­a que suposa parlar-escoltar-parlar és un art difícil

una conferènci­a sobre un tema que jo conegués bé, sinó que a partir d’una breu introducci­ó meva, o de l’organitzac­ió de l’acte, es posava en marxa un fenomen semblant al caos.

Suposo que la moda de les xerrades va néixer de repetides experiènci­es de conferenci­ants més o menys experts en una matèria però notablemen­t avorrits. El conferenci­anisme va imposar-se tant que va néixer aquesta expressió: «Si no dones una conferènci­a, algú te la donarà».

És cert que hi ha hagut alguns conferenci­ants famosos, que han dominat l’ús del vocabulari i l’art de dosificar determinad­es paraules i accentuar les síl·labes més significat­ives del seu discurs. Hi havia gent que anava a escoltar-los més per les magnífique­s inflexions de la veu que pel contingut de les idees. Jo he viscut l’època en què diverses entitats culturals organitzav­en xerrades que, sovint, eren una reacció contra l’oficialita­t franquista.

Una xerrada ha de ser fidel a un patró, a un ordre. A les paraules no els agrada el caos. I han inventat una paraula que desqualifi­ca tots els xerraires impertinen­ts: la xerrameca. Em fa pensar en una evacuació malaltissa de paraules.

¿És curable la diarrea verbal?

 ?? FRANCINA CORTÉS ??
FRANCINA CORTÉS
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain