El Periódico - Català

L’eurozona es dirigeix a un pressupost comú

Merkel i Macron pacten profundes reformes econòmique­s i sobre migració

- EL PERIÓDICO

La cancellera d’Alemanya, Angela Merkel, va anunciar ahir que havia pactat una «bona solució» amb el president de França, Emmanuel Macron, per a la reforma de l’eurozona que inclou un pressupost comú per al bloc i la reconversi­ó del fons de rescat en una versió europea del Fons Monetari Internacio­nal (FMI).

Merkel va fer aquestes declaracio­ns a Meseberg, als afores de Berlín, en una compareixe­nça conjunta amb Macron, durant una sessió de treball dels dos Executius per provar de consensuar les seves posicions de cara a la cimera de líders de la UE del 28 i 29 de juny, on s’ha de decidir el futur de l’eurozona i una solució a la crisi migratòria.

El pressupost per a l’eurozona serà «paral·lel» al marc plurianual de la Unió Europea (UE) i tindrà la «convergènc­ia» entre països per ob- jectiu, mentre que el desenvolup­ament del fons de rescat – denominat Mecanisme Europeu d’Estabilita­t, MEDE– servirà per dotar l’eurozona d’un «instrument extra» per millorar l’«estabilita­t» i afrontar «problemes de liquiditat».

PROCÉS DE TRES ANYS El MEDE evoluciona­rà, per tant, «en direcció a l’FMI», va afirmar la dirigent, que d’aquesta manera aconseguei­x que una de les demandes de Berlín es consolidi en la proposta final de l’eix francoalem­any per presentar a la resta de socis en la cimera de finals de juny.

El pressupost de l’eurozona, que era una reivindica­ció francesa a què Berlín ha acabat accedint, servirà per apropar econòmicam­ent els diferents països que comparteix­en la moneda comuna ja que, segons el parer de la cancellera, «la convergènc­ia a l’eurozona encara no és suficient».

«Treballare­m amb els socis europeus per establir els detalls [de la reforma de l’eurozona]. Tenim un esborrany per a l’eurozona del futur. Es tracta realment d’una cosa bona», va afegir Merkel. Macron va confirmar l’acord i va declarar que l’objectiu és que estigui a punt en el marc de les pròximes perspectiv­es financeres de la UE, en l’horitzó de l’any 2021.

Els dos dirigents van anunciar així mateix una proposta conjunta per afrontar la crisi migratòria, que preveu reforçar les fronteres exteriors de la UE i impedir que els immigrants puguin demanar asil en diferents països; només a l’estat d’entrada.

Merkel va expressar la voluntat de donar suport a la proposta de la Comissió Europea i d’Àustria per reforçar l’agència comunitàri­a de protecció fronterera, Frontex, amb més personal i d’impedir el que s’anomena «migració secundària», la que els immigrants realitzen entre països del bloc comunitari a la recerca del lloc més convenient per demanar protecció legal mentre s’avança cap a una estandardi­tzació dels criteris d’asil.

Va subratllar que «no es pot escollir el país» en què es demana asil i que ha de ser l’Estat d’entrada qui gestioni la demanda, El president francès va advocar per definir una «resposta europea coordinada» davant del «desafiamen­t de la immigració».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain