El Periódico - Català

Trump anuncia davant dels Reis que té previst visitar Espanya

El president dels EUA assegura que la relació bilateral és «excel·lent» El mandatari es desfà en elogis al seu aliat després de reunir-se amb Felip

- RICARDO MIR DE FRANCIA Felip VI

Donald Trump va anunciar ahir la seva intenció de visitar Espanya durant la recepció que va oferir als Reis a la Casa Blanca. En unes breus declaracio­ns a la premsa, el president dels Estats Units va definir la relació bilateral com a «excel·lent» i es va desfer en elogis al seu aliat espanyol, un dels pocs grans països de la Unió Europea a qui no ha criticat. «La relació comercial és excel·lent i també la relació militar. En qualsevol aspecte que es pugui pensar. Ens encanta Espanya», va dir el dirigent republicà. També Felip VI va voler ressaltar l’harmonia que aparentmen­t regna amb els Estats Units, malgrat la recent imposició d’aranzels a la indústria pesant europea i les olives negres espanyoles. «Hi ha un tema comú bàsic, que és el nostre apreci per la democràcia», va assenyalar el Monarca.

BREU PARLAMENT Els dos mandataris, acompanyat­s per les seves esposes al Despatx Oval, es van dirigir a la premsa durant menys de tres minuts en un breu parlament protocol·lari, que va precedir la reunió que més tard van mantenir en privat. Entre la cridòria dels periodiste­s, van ignorar diverses preguntes sobre Catalunya, però Trump va acabar contestant-ne una sobre si té plans per viatjar a Espanya, una invitació que ja li va fer Mariano Rajoy en la visita a la Casa Blanca de l’any passat. «Sí, hi aniré», va dir el líder nord-americà sense donar més detalls. «Vam estar a Espanya no fa gaire i ens encanta. Un poble molt especial, un país preciós,» va valorar Trump.

El Monarca, que va parlar en anglès i amb una veu tan tènue que costava entendre’l, va subratllar «la història i l’herència comuna» entre els dos països. «Hem compartit molts anys i volem utilitzar-ho com una referència per a l’excel·lent relació que mantenim avui», va explicar Felip VI després de reunir-se hores abans amb els presidents del Banc Mundial i el Banc Interameri­cà de Desenvolup­ament. L’escala a Washington va tancar un viatge de cinc dies que va començar a Nova Orleans (Louisiana) i va seguir a San Antonio (Texas), dues ciutats amb passat espanyol on han celebrat els tres segles de la seva fundació.

L’agenda del Rei, que viatja acompanyat pel nou ministre d’Exteriors, Josep Borrell, incloïa alguns temes més difícils, particular­ment les polítiques proteccion­istes imposades per l’Administra­ció nordameric­ana. «Els traslladar­em la preocupaci­ó que tenim a la Unió Europea per unes polítiques comercials que poden empènyer el món a una dinàmica d’acció-reacció molt perjudicia­l», va assegurar una font governamen­tal.H

Donald Trump PRESIDENT DELS EUA

«La relació comercial és excel·lent i també la relació militar. En qualsevol aspecte»

REI D’ESPANYA

«Hi ha un tema comú bàsic amb els EUA, que és el nostre apreci per la democràcia»

 ?? AFP / MANDEL NGAN ?? Trump saluda al costat de Felip VI, Melania Trump, esposa del president nord-americà, i la reina Letizia, ahir a la Casa Blanca.
AFP / MANDEL NGAN Trump saluda al costat de Felip VI, Melania Trump, esposa del president nord-americà, i la reina Letizia, ahir a la Casa Blanca.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain