El Periódico - Català

Sense marge de confrontac­ió

- Bru de Sala

Torra es va haver de fer enrere del seu primer i últim intent de desafiar l’Estat, a partir dels interstici­s de la legalitat, quan va nomenar consellers vetats i el Govern central es va negar a publicar la llista.

La fi de les hostilitat­s sol anar acompanyat d’una disminució de la temperatur­a de l’hostilitat. Trigarà més o menys, però és llei de vida, és a dir, de la psicologia col·lectiva, que els ànims s’encenguin quan s’aproxima el fragor de la batalla i s’apaivaguin quan la batalla ha acabat. El problema és només, només, dels que s’enganyen i enganyen els crèduls fent veure que la batalla iniciada l’1-O encara no s’ha acabat. Però fins i tot aquells que es mantenen en formació s’adonen de fins a quin punt arriba a ser cansat mantenir la tensió sense objectius ni possibilit­at de confrontac­ió imme- diata o a la vista. L’últim d’aquests a adonar-se que fa l’inútil que tanqui la porta del camp.

Cintura política i mala llet

L’allunyamen­t del moment àlgid de les hostilitat­s modifica fins a tal punt el clima que la portaveu del Govern, Elsa Artadi, demana públicamen­t al Rei, no que es retracti del seu discurs previ a l’inici de les hostilitat­s, sinó que faci un gest per tal que el president pugui assistir a la inauguraci­ó dels Jocs del Mediterran­i de Tarragona i saludar el Monarca amb normalitat institucio­nal. Amb tanta cintura política com mala llet soterrada, el president del Parlament ja ha anunciat que no hi serà. Una forma subtil d’emplaçar Torra a assumir d’una vegada el paper que li pertoca, que és presidir la inauguraci­ó al costat del Rei, sota pena d’ofendre els tarragonin­s, hi hagi o no hi hagi gest de la Zarzuela (que molt millor si es produeix, és clar).

¿Algú recorda que la present legislatur­a havia de ser curta? Fa quatre dies, quasi tothom hi pujava de peus. Ara ja no. Les properes municipals són l’únic obstacle perquè es produeixi una aliança de fet, i de llarga durada, entre el tripartit independen­tista –el PDECat, la resta de JxCat i ERC– i els comuns. No hi ha més estratègia que la d’ERC, a la qual el PDECat ja s’ha sumat i JxCat no trigarà a assumir.

Realisme i rendició no són sinònims. Fer-se independen­tista imprimeix caràcter. Els que són del Barça no es passaran a l’Espanyol pel simple fet d’haver patit una severa derrota.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain