El Periódico - Català

Mudança a Hamburg

Puigdemont deixa Berlín per «seguretat» i per estar més a prop del tribunal que segueix la seva causa Schleswig-Holstein demana l’informe de Montoro sobre la presumpta malversaci­ó

- CARLES PLANAS BOU

Carles Puigdemont marxa de Berlín. Amb prou feines dos mesos i mig després d’instal·lar-se a la capital alemanya, l’expresiden­t de la Generalita­t ha decidit fixar la seva nova residència a Hamburg, al nord del país. Segons va confirmar ahir el seu advocat, Jaume AlonsoCuev­illas, a TV3, aquest canvi es deu a «qüestions de seguretat».

El defensor de Puigdemont va explicar que durant la seva estada a la capital alemanya el líder independen­tista havia sigut increpat en alguna ocasió. «A Berlín estava massa exposat. Era un lloc massa conegut i hem hagut de prendre mesures», va explicar a la televisió catalana.

De tota manera, el trasllat de Puigdemont a Hamburg també és degut a una qüestió logística, ja que és la gran ciutat més pròxima al tribunal de Schleswig-Holstein. A finals de juny o a començamen­ts de juliol aquest tribunal serà l’encarregat de determinar si és extradit a Espanya pels delictes de rebel·lió i malversaci­ó, cosa que va sol·licitar el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Sospites d’espionatge

D’altra banda, el Parlament belga va decidir dimecres passat que una comissió investigar­à si els serveis secrets espanyols (CNI) van espiar Puigdemont. La justícia belga i la policia de Finlàndia també han obert una investigac­ió per determinar si els espies van rastrejar la localitzac­ió de l’expresiden­t per poder-lo capturar.

El 25 de març Puigdemont va ser detingut per sorpresa quan tornava amb cotxe d’un viatge a Finlàndia. Després de 12 nits a la presó de Neumünster, les autoritats judicials alemanyes van descartar per primera vegada el delicte de rebel·lió sol·licitat per la judicatura espanyola i van deixar l’expresiden­t en llibertat sota fiança.

Encara que la fiscalia alemanya ha continuat insistint en l’extradició per rebel·lió i malversaci­ó, les seves discrepànc­ies amb el Tribunal de Schleswig-Holstein, que té l’última paraula sobre el cas, han sigut més que evidents. El tribunal regional ja ha tombat en dues ocasions, el 5 d’abril i el 22 de maig, aquesta petició. En les pròximes setmanes sabrem si la tercera és la bona.

De moment, el tribunal alemany ha reclamat a Pablo Llarena l’informe del 30 d’abril, pel qual l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro va contestar al seu requerimen­t sobre les dades que podrien sustentar l’acusació de malversaci­ó de fons públics.

Pagament de dietes

La petició del tribunal alemany es porta a terme a iniciativa de l’equip d’advocats de Puigdemont i respon a l’interès de conèixer els fets que podrien sustentar aquest delicte en el cas de l’expresiden­t de cara a la seva entrega a Espanya, després de rebutjar-se en principi que es pugui realitzar pel delicte de rebel·lió.

Pel que fa al litigi de les dietes de desplaçame­nt que Puigdemont i els presos de JxCat volen cobrar, la Mesa del Parlament ha sol·licitat un informe previ als lletrats de la Cambra catalana, abans de prendre una decisió.

 ?? AP / MARKUS SCHREIBER ?? Sol·licitat en una entrevista recent a Berlín.
AP / MARKUS SCHREIBER Sol·licitat en una entrevista recent a Berlín.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain