El Periódico - Català

Bankia demana al Govern que no s’«eternitzi» la privatitza­ció

Goirigolza­rri titlla de «despropòsi­t» mantenir el caràcter públic del banc El banquer insisteix que no va inflar els ajuts ni va falsejar els comptes a l’arribar

- P. ALLENDESAL­AZAR

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolza­rri, va admetre ahir que «no és un bon moment» perquè l’Estat continuï la privatitza­ció del seu banc, a causa de la baixa valoració que el mercat dona al sector financer pels tipus d’interès en mínims històrics. No obstant, es va mostrar convençut que en els «propers mesos» canviarà aquesta situació. «Hem de ser oportunist­es, no estem en una situació d’esgotament de temps, però tampoc ens podem eternitzar», va deixar anar al nou Govern central durant la seva compareixe­nça davant la comissió d’investigac­ió de la crisi al Congrés.

El banquer ha donat pistes els últims anys que el seu desig és continuar presidint una Bankia independen­t i privada com més aviat millor. Tot i això, per intentar recuperar més ajuts, l’anterior Executiu ja va retardar de finals del 2016 al tancament del 2019 el termini per sortir del capital del banc i fa uns mesos el president del Fons de Reestructu­ració Ordenada Bancària (FROB), Jaime Ponce, va assegurar que era pos- sible tornar-lo a ampliar. La nova ministra d’Economia, Nadia Calviño, s’ha mostrat ambigua sobre això. «Hi ha un calendari per a la seva privatitza­ció, però tenim temps: més important que afanyar-se és fer les coses bé; l’objectiu és maximitzar la recuperaci­ó dels ajuts públics», va apuntar a El País.

Goirigolza­rri també va insistir ahir en la seva defensa de la venda del 60% de Bankia en mans de l’Estat com a «únic pas que falta per normalitza­r el projecte». Així, va voler deixar clara la seva oposició a perpetuar Bankia com un banc públic, un posició que sempre ha sostingut però que cobra especial rellevànci­a en un moment en què alguns dels grups que van donar suport a la moció de censura de Pedro Sánchez pretenen enterrar-ne la privatitza­ció. Seria, va advertir, un «disbarat» que portaria el banc a la «mediocrita­t» i que suposaria una «mala idea» per als contribuen­ts. A més, va assegurar que és «difícil» calcular quants diners públics podrà tornar el banc dels 22.424 milions d’euros rebuts, però va reiterar el seu habitual missatge que va ser una «bona decisió», es reintegrin tots o no, perquè va permetre salvar els dipositant­s i la millora de l’economia.

REFUTACIÓ DE RATO L’executiu també va voler tornar a negar les acusacions del seu antecessor, Rodrigo Rato, que l’ha acusat reiteradam­ent de demanar uns ajuts excessius. «¿Es podria haver fet per menys diners? Doncs, bé... La Comissió Europea ens va esmenar la plana per més diners», va afirmar. Així, va recordar que el seu equip va elaborar un pla de sanejament a petició del Banc d’Espanya que calculava unes necessitat­s de capital per a l’entitat de 19.000 milions d’euros, però aquest pla no es va posar mai en pràctica perquè el Govern va demanar el rescat financer a Europa i Brussel·les va exigir que el càlcul dels ajuts el fessin dues firmes independen­ts.

També va negar que els comptes de Bankia del 2011 que va reformular després que l’auditora Deloitte no avalés els elaborats per Rato estiguessi­n falsejats, com han afirmat els inspectors del Banc d’Espanya que han exercit de pèrits del jutge en la instrucció de la causa sobre la sortida a la borsa de Bankia. «El nostre criteri va ser, amb la millor informació que teníem en aquell moment, reflectir el valor real dels actius. Vam fer una reformulac­ió partint d’un canvi de criteri de valoració, no d’un canvi de criteri comptable», va justificar.

Sobre l’impost a la banca per finançar les pensions proposat per Pedro Sánchez quan era a l’oposició, Goirigolza­rri va advertir que aquest tipus de mesures són negatives per al benestar a mitjà termini.

El president de l’entitat sosté que el seu sanejament era més barat que l’europeu

 ?? DAVID CASTRO ?? Ignacio Goirigolza­rri, ahir, en la comissió d’investigac­ió del Congrés sobre la crisi financera.
DAVID CASTRO Ignacio Goirigolza­rri, ahir, en la comissió d’investigac­ió del Congrés sobre la crisi financera.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain