El Periódico - Català

La patronal, sobre suprimir els peatges: «¿Qui pagarà la festa?»

Seopan afirma que la mesura és contrària a la que preval a Europa

- EL PERIÓDICO

El president de la patronal de constructo­res i concession­àries Seopan, Julián Núñez, va mostrar ahir la seva «sorpresa» per la decisió del Govern central d’acabar amb els peatges de les autopistes quan venci el termini de les concession­s. «¿Qui pagarà la festa?», es va preguntar en un curs de l’APIE a la Universita­t Internacio­nal Menéndez Pelayo (UIMP).

El líder patronal va assegurar que el nou ministre de Foment, José Luis Ábalos, no li havia comunicat aquests plans. «No ens havia avisat, no hi ha hagut contacte previ ni s’havia comentat res. Ens sorprèn un anunci d’aquest tipus, que és molt rellevant», va lamentar. També va assegurar que la decisió suposa anar en la direcció «contrària a la que està vigent a Europa i que passa per aconseguir recursos en carreteres amb peatges per destinar-los a l’agenda social».

El responsabl­e de Seopan va assegurar que els contribuen­ts es veuran obligats a subvencion­ar els conductors («20.000 senyors») que utilitzen aquestes autopistes, mentre que els ingressos que haurien generat a llarg termini amb aquests peatges podrien haver permès construir un hospital o una universita­t.

Les concession­àries d’autopistes espanyoles van facturar l’any passat un total de 1.836 milions d’euros i ahir el president de la patronal va remarcar que com més guanyen, més impostos paguen.

EVITAR LA DESIGUALTA­T Des de Seopan, va assegurar Núñez, es defensa un model viari que eviti la desigualta­t entre usuaris amb la resta de mitjans de transport, ja que al sector aeri, ferroviari o portuari els usuaris abonen, d’una manera o una altra, taxes. Va argumentar, que, en canvi, a les carreteres, tret de la xarxa d’autopistes, l’usuari no paga més que la gasolina que gasta durant el viatge.

També va lamentar que a Espanya s’hagin construït infraestru­ctures «ineficient­s», encara que va afirmar que només són un dos per mil del total. A més, va esgrimir la necessitat d’inversió pública en infraestru­ctures prioritàri­es al país i va estimar que la seva quantia és de 114.000 milions d’euros.

 ?? EFE / PEDRO PUENTE HOYOS ?? Julián Núñez (esquerra), a l’arribar al curs de la Menéndez Pelayo.
EFE / PEDRO PUENTE HOYOS Julián Núñez (esquerra), a l’arribar al curs de la Menéndez Pelayo.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain