El Periódico - Català

2,5 milions de viatgers en pisos turístics

Cada pis legal acull una mitjana de 3,8 visitants que pernocten 4,2 dies

- PATRICIA CASTÁN

Cada vivenda d’ús turístic legal a Barcelona va sumar l’any passat una mitjana de 1.076 pernoctaci­ons (cada una de les nits que un viatger està allotjat). Una xifra de vertigen per a un negoci que a la ciutat està limitat a les 9.606 llicències autoritzad­es, però que gràcies a la creixent ocupació dels pisos aconseguei­x continus rècords. L’any passat van ser 2,46 milions de viatgers els que van escollir aquesta modalitat d’allotjamen­t, cada vegada més profession­alitzada. Van sumar la barbaritat de 10,3 milions de pernoctaci­ons (poc més de la meitat que els hotels), a raó de 3,8 persones per vivenda i estades mitjanes de 4,2 dies.

Les noves dades actualitze­n el panorama d’aquest subsector turístic tan sols des de la seva cara legal. Però la patronal Apartur (que representa unes 250 empreses que gestionen 7.000 pisos) manté que hi ha 4.000 casos il·legals més –en vies de remetre, amb acords com l’aconseguit per Airbnb i l’ajuntament– que encara engrossiri­en més les xifres que mou aquesta activitat.

250 MILIONS Fins i tot en un any irregular com el 2017 –per efecte de l’atemptat i l’1-O–, la patronal s’atribueix un impacte directe de 250 milions d’euros en allotjamen­t i de 610 en milions indirectes (gairebé a parts iguals en comerç als barris d’ubicació, la resta de comerç, i activitats i transport). I és que l’exercici final va fixar en un 80% l’ocupació mitjana, a l’alça (sense pausa) des del 2014, quan va ser del 62,6%.

Tenir una llicència turística per explotar un pis (fins al 2014 s’obtenien de forma automàtica pagant només 200 euros) és actualment gairebé com un sou Nescafé per a tota la vida. Els ingressos que genera –el sector diu que no disposa d’aquestes dades– estan per sobre de molts llocs de treball. La gran incògnita és en quants casos beneficia particular­s i en quants empreses, ja que no hi ha anàlisis recents sobre la possible multipropi­etat en aquest àmbit. Sí que se sap que l’ús quotidià dels pisos s’ha profession­alitzat en el 70% dels casos, com fan les 250 empreses alineades a Apartur, que concep el fenomen com una «activitat econòmica» i no com a economia col·laborativa.

Aquesta profession­alització ha fet que Apartur encarregui un estudi sobre l’impacte laboral dels pisos turístics. Una idea valenta que aporta llum i ombres a la lucrativa activitat, però amb l’evident llast metodològi­c de partir d’una mostra –no aleatòria– de 15 empreses gestores que s’han avingut a mostrar les seves nòmines. No se sap res, doncs, dels comptes de moltes altres

Les dades, analitzade­s i presentade­s per l’economista Miquel Puig (de Puig&Quer), represente­n més d’un miler de pisos legals. Per l’autor, la mostra és representa­tiva perquè arriba des de gestores de nou vivendes fins a alguna que opera amb 180. Algunes dades tabulades constaten ocupacions i volums d’activitat per sobre dels que s’han calculat per part de l’ajuntament en els últims anys. L’estadístic­a parteix d’una ocupació prevista del 76% per al 2017, que finalment va ser més alta, precisen.

4.707 LLOCS DE TREBALL De les seves xifres, conclouen que cada pis turístic genera 0,49 llocs de treball a temps complet, és a dir, un total de 4.707. ¿I quina és la qualitat d’aquests llocs de treball? Segons Puig, un 80% dels llocs són fixos i el salari mitjà és de 19.151 euros a l’any. És un 14% més alt que el del sector turístic i concretame­nt un 2% més que el d’hotels i similars. De tota manera, assumeix que queda molt camí per recórrer, ja que està un 21% per sota del salari brut mitjà de Catalunya. L’oferta il·legal, segons Enrique Alcántara, president d’Apartur, suposa una competènci­a deslleial que evita millorar aquestes condicions.

El Gremi d’Hotels de Barcelona, que defensa la concentrac­ió dels pisos turístics en edificis complets, qüestiona aquestes xifres per les limitacion­s de la mostra i la seva poca «representa­tivitat» real.

Les tasques comercials i d’admistraci­ó (43%) tenen un sou mitjà brut de 23.492, davant el taló d’Aquil·les del personal de neteja, gairebé sempre externalit­zat, que es queda en 15.790 euros. ☰

La patronal diu que els seus sous estan per sobre del sector però un 21% per sota de la mitjana

 ?? RICARD CUGAT ?? Un visitant contempla les vistes d’un pis turístic a la Rambla, 36 de Barcelona.
RICARD CUGAT Un visitant contempla les vistes d’un pis turístic a la Rambla, 36 de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain