El Periódico - Català

Nou xou de Neymar

L’estrella brasilera va acaparar el protagonis­me en la sessió de preparació al retirar-se enmig d’escarafall­s per molèsties en un turmell

- JOAQUIM PIERA

Amb Neymar no hi ha possibilit­at de fer una foto de grup. A la seleção, exerceix el monopoli de l’atenció amb mà dura. Si entreveu que algú s’atreveix a disputar-li els titulars, respon amb criteris periodísti­cs inqüestion­ables. Aquesta és la lògica amb què va actuar ahir, quan, per iniciativa pròpia, va deixar l’entrenamen­t durant un rondo amb Willian, Miranda, Coutinho, Paulinho i Thiago Silva.

Es va ajupir per tocar-se el turmell dret amb prou parsimònia perquè el poguessin captar les càmeres, va coixejar i, sense dir ni piu, va enfilar el camí dels vestidors del centre d’entrenamen­t del Brasil a Sotxi, franquejat pel fisioterap­euta Bruno Mazziotti, el mateix que va tractar Ronaldo en els últims anys en el futbol actiu i que, després del Mundial, s’incorporar­à al PSG.

L’agenda informativ­a brasilera ja era seva. Després d’haver activat la bomba, el cos tècnic de la canarinha va reaccionar amb rapidesa per intentar minimitzar l’onada expansiva. «Neymar ha deixat l’entrenamen­t amb una mica de dolor al turmell dret, conseqüènc­ia del nombre de faltes rebudes. Era una sessió regenerati­va per als titulars. Farà fisioteràp­ia avui i demà al matí. S’entrenarà normalment demà», va dir el cap de premsa de la seleção, Vinícius Rodrigues.

Resposta a les crítiques

Les seves molèsties arriben el dia que Philippe Coutinho, autor d’un golàs i escollit MVP del Brasil-Suïssa, estava designat, des de feia 24 hores, per comparèixe­r davant els mitjans de comunicaci­ó.

Des que diumenge va finalitzar el partit, Neymar ha sigut criticat per la premsa del seu país com mai no s’havia vist abans. Li recriminen el seu individual­isme i la seva obsessió per frenar el joc forçant una infinitat de faltes innòcues. Retirar-se per unes molèsties reforça la guerra de Ney contra el món, en què la CBF no pretén entrar. Sense desautorit­zar-lo, però minimitzan­t el contratemp­s físic, Tite mostra que pretén continuar marcant el discurs oficial.

Dilluns a la nit, en un debat al canal ESPN Brasil es va demanar explícitam­ent que Tite parés els peus a l’estrella i s’argumentav­a que el millor Neymar va ser el que es va divertir al Barcelona, perquè va poder domesticar el seu ego inserint-lo en l’ecosistema futbolísti­c que dictaven Messi i Iniesta. El barcelonis­me, tot i això, es va haver d’empassar no només la seva ignominios­a sortida sinó també, per exemple, les seves baixes a la carta per acumulació de targetes per anar cada mes de març a l’aniversari de la seva germana Rafaella.

Ahir, Neymar, amb el seu maniqueism­e, es va tornar a sortir amb la seva. Va desactivar el possible interès de la roda de premsa de Coutinho, reduït a portaveu de l’estat físic del seu company. Aquell protagonis­me que futbolísti­cament li havia robat el blaugrana diumenge al Rostov Arena el va recuperar convertint el camp d’entrenamen­t en un plató de serials de la Rede Globo, on, per cert, tan bé s’espavila la seva nòvia Bruna Marquezine.

Ney és l’amo de l’escenograf­ia. Ho va demostrar regalant al barcelonis­me la primera gran instantàni­a del trident en una celebració (on, estant al mig, que era el lloc reservat per a Messi, va córrer ajuntant a un costat Leo i a l’altre Suárez) o practicant el màrqueting emboscada: canviant-se les botes els primers minuts de partit (suposadame­nt només ell relliscava), o baixant-se acuradamen­t els pantalons, en l’intercanvi de samarretes, per mostrar la marca de calçotets que el patrocina.

Si Neymar no hagués estat bé per entrenar-se, no hauria sortit a exercitar-se. Així com va fer aquesta campanya al PSG, ha posat en nòmina de la CBF el seu preparador físic, Ricardo Rosa, i el seu fisioterap­euta, Rafael Martini, a qui ja tenia al costat a Barcelona, però pagant-li ell el sou. Tots dos, millor que ningú, saben com està el seu turmell a uns centímetre­s del cinquè metatarsià operat al març.

Philippe Coutinho JUGADOR DEL FC BARCELONA

«Neymar sent una mica de dolor, però està bé. És normal. Rep moltes faltes i moltes puntades de peu»

 ??  ?? DEL CAMP AL VESTIDOR Neymar es queixa del turmell dret en l’entrenamen­t d’ahir.
DEL CAMP AL VESTIDOR Neymar es queixa del turmell dret en l’entrenamen­t d’ahir.
 ?? EFE / RONALD WITTEK / REUTERS / HANNAH MCKAY ??
EFE / RONALD WITTEK / REUTERS / HANNAH MCKAY
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain