El Periódico - Català

Contra l’homofòbia

Dos activistes britànics que promocione­n valors de tolerància porten a la seu de Moscou la seva protesta contra la llei russa que penalitza la publicitat de les «relacions no tradiciona­ls»

- MARC Marginedas MOSCOU Correspons­al

Di Cunningham és probableme­nt una de les principals artífexs de la creixent acceptació dels homosexual­s entre els seguidors de futbol d’Anglaterra. «Més de 40 clubs anglesos» tenen versions de la seva insígnia acolorides amb l’arc de Sant Martí, el símbol de la comunitat LGTB+, tal com li agrada recordar a aquesta activista, que coopera amb les autoritats del futbol del seu país promovent valors de tolerància.

A Rússia, però, Di Cunningham s’ha vist obligada a coartarse. En una entrevista amb la cadena Sky News que va tenir lloc poc abans del partit que va jugar la selecció del seu país contra Tunísia a Volgograd, Di va admetre que només desplegari­a la seva pancarta en favor dels drets dels gais a l’interior dels estadis, on la FIFA li havia donat garanties que no seria detinguda.

«Sí, no em sentiria còmoda si ho fes fora de l’estadi, ja que contravé la llei que prohibeix la propaganda de relacions no tradiciona­ls», va reconèixer la dona. Segons ella, molts fans anglesos homosexual­s han preferit no anar a Rússia a causa de l’animadvers­ió existent en aquest país amb la comunitat LGTB+.

Més combatiu s’ha mostrat Peter Tatchell, un veterà activista dels drets humans de 66 anys, que en el passat va advocar pel final de l’apartheid a Sud-àfrica, pels drets dels aborígens a Austràlia, i s’ha arribat a enfrontar amb neonazis russos i també amb guardaespa­tlles de Robert Mugabe, exdictador de Zimbabwe.

El mateix dia en què se celebrava el primer partit entre Rússia i l’Aràbia Saudita, Tatchell es va plantar en ple centre de Moscou, davant l’estàtua al mariscal Júkov, l’heroi de la guerra contra l’Alemanya nazi, a escassos metres de la plaça Roja, amb una pancarta en la qual es podia llegir: «Putin no està actuant contra la tortura de gais a Txetxènia». «El Govern i la policia de Rússia no ha pres mesures per reprimir els extremiste­s d’ultradreta que la prenen amb gent LGTB+ amb assalts humiliants», va denunciar davant dels reporters.

Segons diversos testimonis, durant 10 minuts l’activista va discutir amb agents sobre la Constituci­ó russa, abans de ser arrestat. Va ser interrogat en un cotxe de la policia, i finalment va ser traslladat a una comissaria, on va ser posat en llibertat sota fiança, encara que amb una convocatòr­ia davant del jutge per al 26 de juny. Malgrat això, Peter Tatchell va poder deixar Rússia dilluns sense ser detingut al control de passaports de l’aeroport, i va enviar un tuit una vegada havia embarcat a l’avió de tornada.

 ?? AFP / MARC RALSTON ?? Cunningham sosté una bandera anglesa amb l’arc de Sant Martí.
AFP / MARC RALSTON Cunningham sosté una bandera anglesa amb l’arc de Sant Martí.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain