El Periódico - Català

TRUMP VISITARÀ ESPANYA

El president consolida el suport de Podem i el PNB per aprovar mesures estrella abans del 2020 El PP polaritza el debat amb Catalunya i la reforma constituci­onal com a eixos d’atac

- AFP / MANDEL NGAN

El president dels EUA va rebre ahir els Reis a la Casa Blanca i es va comprometr­e a tornar-los la visita pròximamen­t després d’afirmar que li «encanta» el país.

En el ritme trepidant que Pedro Sánchez imposa al seu Govern per intentar un canvi polític que reconnecti amb les demandes socials abans dels comicis del 2020, una nova declaració d’intencions mentre uneix suports parlamenta­ris que li garanteixi­n que les mesures estrella s’aproven i intenta forjar-se internacio­nalment un perfil de mandatari. L’últim anunci accelera el pols als territoris perquè recull la seva reivindica­ció tòtem: més diners per a serveis públics. El cap de l’Executiu es va comprometr­e ahir a «millorar» el finançamen­t de «totes i cadascuna de les comunitats autònomes» sense aprovar un nou model integral perquè no hi ha temps per fer filigranes.

Tampoc no hi ha plans concrets sobre la taula, ni calendari. El Go- vern parla de «voluntat» de resoldre la situació sent «ambiciosos però realistes» i insta la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que se celebrarà aviat per teixir canvis que els líders territoria­ls necessiten de cara a les autonòmiqu­es i les municipals del 2019.

Sánchez va fer l’anunci al Senat, en el vertigen d’una altra jornada amb nomenament­s, com el de l’exvicepres­identa María Teresa Fernández de la Vega, elegida ara presidenta del Consell d’Estat. Els seus a la Cambra alta, influencia­ts o no per l’ambient mundialer, li van fer un passadís a l’entrada a la seva primera sessió de control com a president, amb ovació inclosa. Avui respondrà a les preguntes de l’oposició en el Congrés, i Compromís tindrà l’oportunita­t de treure-li alguna cosa més dels canvis en el finançamen­t autonòmic. Ahir va rebre el president del Consell Europeu, Donald

terialitzi en polítiques concretes que s’hauran d’aprovar, derogarse o canviar en un Parlament que s’ha passat dos anys dormisquej­ant. El PNB vol col·laborar fins al final de la legislatur­a, Podem ja ha ofert un acord programàti­c, el PDECat fuig d’un avançament electoral, espera que el Govern aixequi recursos contra lleis aprovades al Parlament i aprecia la decisió de transforma­r el Valle de los Caídos. Entre les primeres mesures que veurà aquest nou Congrés, la proposició de llei per facilitar l’eutanàsia, que es debatrà la setmana que ve a proposta del PSOE.

Dit d’una altra manera, Sánchez evidencia que la fase de «gestos» es tradueix no només en una idea etèria de guant de seda, sinó en polítiques concretes de canvi.

LLEIALTAT A L’ESTAT / Davant seu, Sánchez té Cs reclamant-li en bucle avançament electoral i un PP que, mentre elegeix el seu nou líder, opta per l’oposició frontal en dos eixos: Catalunya i la reforma constituci­onal. Sánchez els demana lleialtat, si no al Govern, sí a l’Estat i critica que fomentin el «greuge territoria­l». La ministra de Política Territoria­l, Meritxell Batet, va sortir al Senat a defensar la necessitat de «donar respostes» a Catalunya i a argumentar la reforma de la Carta Magna. «Una Constituci­ó que perd el suport i deixa de ser referent per a la immensa majoria és una Constituci­ó més feble», va defensar.

El PP mira de portar el PSOE a la contradicc­ió també recordant promeses electorals de difícil compliment, com canviar la reforma laboral. La titular de Treball, Magdalena Valerio, al·lega que el PSOE «no renuncia als seus principis» sinó que té «els peus a terra» quan fixa com a objectiu «restituir el marc de relacions laborals dinamitat el 2012 [pel PP]. Entre les pròximes mesures que es debatran al Congrés, la reivindica­ció podemista de permisos de paternitat i maternitat iguals, intransfer­ibles, obligatori­s i totalment pagats, la setmana que ve.

La ministra Batet defensa al Senat la necessitat de «donar respostes» a la qüestió catalana

 ??  ??
 ?? DAVID CASTRO ?? Pedro Sánchez, en la sessió de control al Govern, ahir al Senat.
DAVID CASTRO Pedro Sánchez, en la sessió de control al Govern, ahir al Senat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain