El Periódico - Català

Trump trenca també amb el Consell de Drets Humans

Els EUA abandonen l’òrgan de l’ONU, al qual acusa de no ser imparcial amb Israel

- IDOYA NOAIN NOVA YORK

Els Estats Units van anunciar ahir a la nit que abandona el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides. Era un pas que es preveia i havia sigut anunciat, a tall d’amenaça, en diverses ocasions des que Donald Trump va arribar a la presidènci­a nord-americana i està sobretot impulsat pel que els EUA denuncien com a parcialita­t contra Israel a l’òrgan. Però el moment elegit per fer-lo, amb atenció i denúncia global per la crisi humanitàri­a provocada per la decisió del mandatari de separar menors immigrants dels seus pares a la frontera, subratlla encara més la imperant filosofia de desafiamen­t d’un president que també va abandonar l’Acord de París contra el canvi climàtic, ha trencat el pacte multinacio­nal amb l’Iran per frenar el programa nuclear i ha disparat les primeres canonades en una guerra comercial global amb aranzels a la UE, la Xina i altres països.

«HIPOCRESIA SENSE VERGONYA / Va ser l’ambaixador­a dels EUA davant de l’ONU, Nikki Haley, i el secretari d’Estat, Mike Pompeo, que van comparèixe­r per anunciar la decisió, que arriba mentre el consell celebra a Ginebra la segona de les tres reunions anuals. I Pompeo va ser molt dur en les crítiques. «No dubtem que va tenir una visió noble, però s’ha convertit en un pobre defensor dels drets humans i un exercici d’hipocresia sense vergonya», va dir. A continuaci­ó, Haley va anunciar la «retirada oficial» del consell. «No és una retirada de compromiso­s amb els drets humans», va assegurar.

L’argument del suposat biaix antiisrael­ià de l’ONU batega rere la decisió i és el mateix que els EUA van utilitzar l’octubre de l’any passat al decidir que abandonava la Unesco. No és la primera vegada que els EUA seran absents del Consell de Drets Humans. George Bush va decidir mantenir-se fora quan es va organitzar amb la seva composició actual el 2006 i va ser el 2009, sota el mandat de Barack Obama, quan Washington va entrar a l’òrgan, del qual formen part actualment 47 nacions i del qual cap havia marxat voluntària­ment (només Líbia en va ser expulsada el 2011).

Una altra de les seves reclamacio­ns és que hi hagués una reforma per evitar que països que més vulneren els drets humans integressi­n l’òrgan, assenyalan­t a Veneçuela, Cuba, l’Aràbia Saudita, Burundi o la Xina.

 ?? AFP / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS ?? Mike Pompeo i Nikki Haley, ahir a la nit a l’anunciar la mesura.
AFP / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS Mike Pompeo i Nikki Haley, ahir a la nit a l’anunciar la mesura.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain