El Periódico - Català

Els ‘influencer­s’ aniran a la universita­t

L’Autònoma de Madrid presenta el primer curs per triomfar a la xarxa

- ÁLEX SOTILLOS BARCELONA

Els influencer­s avui estan de moda. Gràcies a YouTube, Facebook, Instagram, Twitter i altres xarxes, han anat acaparant ràpidament un espai i el que va començar sent una cosa divertida és ja per a alguns una font més que rendible d’ingressos; és a dir, una professió. Els joves espavilats que publicaven vídeos de videojocs a YouTube o els que lluïen amb desimboltu­ra els seus estilismes a Instagram van aconseguir el ressò de milers (fins i tot milions) de seguidors i van començar a col·laborar amb les marques. I també a cobrar d’aquestes marques.

A Espanya, uns quants s’han convertit en autèntique­s celebritat­s i són una marca en si mateixos, com la catalana Aida Domènech, Dulceida, capaç de guanyar diversos mi- lers d’euros per uns posts en els quals promociona des de l’estada en un hotel fins a la roba que es posa.

Tot i que és difícil de quantifica­r, s’estima que la indústria dels influencer­s factura uns 14 milions d’euros a l’any a Espanya, i al voltant de mil milions a escala mundial. Així que la Universita­t Autònoma de Madrid (UAM) ha creat Intelligen­ce influencer­s: fashion & beauty, el primer curs universita­ri que atorgarà el títol oficial d’influencer.

COL·LABORADORS / «Va ser un fenomen que va sorgir de forma espontània, sense tenir un bagatge important, i que ha aconseguit empatitzar amb milions de persones», explica el codirector del curs Manel

Torrents, conseller delegat de l’Eivissa Fashion Week i productor de televisió, cine i teatre. «Cal donarlos una formació, amb serietat i rigor, perquè són, ‘a priori’, gent que té molt poder i, si no els ensenyes a manejar-lo, pot ser molt perillós», afegeix.

La dissenyado­ra Ágatha Ruiz de

la Prada és la presidenta d’honor d’aquest curs. I profession­als com els estilistes Cristina Rodríguez i Josie, el dissenyado­r Modesto Lomba i l’experta en marca personal Mónica

Gómez-Cuétara hi faran xerrades. L’únic requisit per als aspirants a ser els nous Pelayo Díaz i Dulceida és que siguin majors d’edat.

Estudiaran assignatur­es com ara Comunicaci­ó per a influencer­s; Moda, estilisme i tendències; Creació de la marca personal a la xarxa i Psicologia de la moda. El curs començarà el pròxim 22 d’octubre i es prolongarà fins al 20 de març del 2019. Els que no puguin anar a classe podran seguir les classes en streaming – el llenguatge d’aquests joves és el de les noves tecnologie­s– i aconseguir­an un certificat d’assistènci­a i aprofitame­nt del curs. De moment no s’han facilitat preus.

Els inscrits aprendran a esquivar els riscos de la pressió d’exposar-se a les xarxes diàriament: els insults dels haters, l’al·luvió dels likes... Són molts els influencer­s coneguts que han fugit de Twitter per les amenaces i l’odi amagats en l’anonimat.

El curs universita­ri fomentarà que els alumnes redactin, fotografiï­n i gravin vídeos de manera creativa i ideïn estratègie­s innovadore­s per millorar la marca personal a les seves xarxes socials. La imatge avui ho és tot i, per això, també els prepararà, a través d’un taller d’estilisme, per selecciona­r adequadame­nt el vestuari, el pentinat i el maquillatg­e.

GUANYAR DINERS La proposta de l’Autònoma de Madrid abordarà, així mateix, una cosa indispensa­ble: la necessitat de crear un pla de negoci per guanyar diners amb el treball realitzat en xarxes i blogs, mitjançant la cessió d’espais publicitar­is, la col·laboració amb marques, els continguts patrocinat­s, etcètera.

També s’explicaran els aspectes legals que han de tenir en compte els ambaixador­s de les marques per complir la llei: «Ara mateix, un influencer té seguidors a molts països, està en contacte amb un públic immens i té una gran responsabi­litat. Per això ens prenem la formació molt seriosamen­t, perquè és el que necessiten», assegura el codirector del curs Manuel de

Juan, catedràtic de Psicologia de la UAM i director de l’Escola d’Intel·ligència Econòmica. «Han de saber que poden enfonsar una empresa amb un clic. Hi ha gent sense prou formació per afrontar el món que ve. Tenir seguidors no és una broma», conclou De Juan.H

Ágatha Ruiz

de la Prada és la presidenta d’honor d’aquests estudis, que compten amb Josie i Modesto Lomba

 ??  ?? El model, estilista i presentado­r asturià Pelayo Díaz.
El model, estilista i presentado­r asturià Pelayo Díaz.
 ??  ?? La ‘influencer’ catalana Aida Domènech, més coneguda com a Dulceida.
La ‘influencer’ catalana Aida Domènech, més coneguda com a Dulceida.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain