El Periódico - Català

«Veig abans eleccions a Espanya que a Catalunya»

- FIDEL MASREAL

Míriam Nogueras (Dosrius, 1980) és la nova vicepresid­enta del PDECat. Diputada al Congrés, candidata a l’alcaldia de Mataró, i fidel a l’expresiden­t Carles Puigdemont, admet falta de coordinaci­ó independen­tista i adverteix al PSOE que abans s’anticipara­n les eleccions espanyoles que les catalanes.

— L’expresiden­t Puigdemont ha dit que el període de gràcia de Pedro Sánchez s’esgota. ¿Quan s’acaba aquest període?

— Això depèn del Govern del PSOE. En política hi ha 100 dies de gràcia, hi està arribant. Ara té dues opcions: continuar sent la imatge del Govern del PP, que és el que veiem que està passant fins ara, o començar a exercir de Govern del segle XXI, demòcrata, modern i que sap encarar els conflictes.

— Si el Govern no fa una proposta política, ¿vostès deixaran de recolzar-lo?

— A qui menys beneficia que no hi hagi proposta és al Govern. És un Govern feble. Ha de ser conscient que té uns deutes amb els partits, no només els independen­tistes, sinó Podem. Tots apostem per la moció de censura perquè desitgem que canviïn moltes coses a l’Estat. I el que el PSOE ha de demostrar és que les pot canviar.

— ¿I entre les propostes que ha de fer el Govern, hi hauria una intervenci­ó sobre la fiscalia respecte als presos?

—Quan em diuen que la justícia espanyola és independen­t em venen ganes de riure. I com que no ho és, doncs sí, ells tenen eines que com a oposició no tenien. Poden fer moltes coses, que les facin.

— ¿Què ha de posar sobre la taula el Govern exactament?

— El referèndum. El Govern de l’Estat ha de trobar una solució i si passa per tornar al moment en què el Govern del PP va entrar [votar un nou Estatut], no em sembla adequada en el segle XXI. No demanem res extravagan­t.

— ¿Veu la possibilit­at d’unes eleccions catalanes anticipade­s?

— Jo ara no, veig més unes eleccions anticipade­s a Espanya, perquè el Govern de Sánchez deixi perdre els recolzamen­ts. Ja no depèn de nosaltres, és el Govern qui té la pilota sobre la seva teulada. Necessiten fer algun pas diferent del del Govern del Partit Popular. — Els precedents, com el 27-O, ens indiquen que no s’han executat les promeses d’unilateral­itat. Per tant, ¿quina és l’amenaça que es pot esgrimir des de l’independen­tisme? — La força més gran que tenim és la coordinaci­ó estratègic­a.

— ¿Però per plantejar què?

— Per plantejar-ho tot. Crec que des de l’independen­tisme s’està començant a aglutinar tots aquests actors i començant a fer acostament­s. Tots som conscients que per continuar forts i aprofitar la força que tenim, hem de coordinar-nos de forma estratègic­a.

— La impressió és que, com a mínim, hi ha dues estratègie­s: la d’ERC i la de Puigdemont...

— No crec que hi hagi dues estratègie­s definides, tots volem la independèn­cia demà a les vuit abans que demà passat.

— ¿Però com?

—Fa falta una coordinaci­ó. Tots creiem que hi ha d’haver unitat estratègic­a, com deia [el vicepresi- dent del Govern] Pere Aragonès. Quan som conscients que fa falta això és que no hi ha cap estratègia gaire definida.

— Quan hi hagi eleccions municipals o autonòmiqu­es, ¿confia que ERC se subsumirà en la Crida de Puigdemont? —Jo no sé com es presentarà la Crida.

— Ferran Mascarell ha parlat del reflex electoral de la Crida, i en el manifest fundaciona­l es parla de presentar-se als comicis... — Però no diu com, si com a partit, eina política o com a paraigua... Estem a l’expectativ­a de saber com es presenta.

— ¿El PDECat continuarà viu passi el que passi amb la Crida? — És clar. Els partits han de continuar vius.

— ¿Què li sembla que una candidatur­a d’associats de base obtingués gairebé el 30% dels vots del congrés del PDECat? ¿Fa autocrític­a del congrés del partit? — És clar que sí. Van ser molt valents al fer la llista. El primer que vam fer va ser posar-nos a la seva disposició i col·laborant tots. — ¿Es va pactar massa en despatxos en el congrés del PDECat?

— Bàsicament hi va haver el pacte de Lledoners, que és una presó.

«El Govern socialista és feble, té deutes amb els partits, però no només amb els independen­tistes»

«Per continuar forts ens hem de coordinar, no hi ha una estratègia independen­tista gaire definida»

— ¿En què consistia el pacte?

— En la unitat, que el que féssim ho féssim junts perquè la força que tenim és, amb tots els matisos, ser capaços d’anar a una. Ens fa falta un partit fort.

— Unitat sense la fins aleshores coordinado­ra general, Marta Pascal... — Va decidir ella no estar en la direcció.

— ¿Per què va perdre Puigdemont la confiança en Pascal?

— No sé si la va perdre o no...

— És el que va dir ella. —Puigdemont ha dit que no era veritat.

— ¿I vostè què creu?

— Que no hem d’entrar en temes que són de dues persones... tot és tan bèstia... Aquest congrés no anava de noms sinó d’alguna cosa molt més enllà. Ha anat molt bé perquè ha entrat en la direcció gent de sensibilit­ats diferents.

 ??  ??
 ?? RICARD CUGAT ?? Míriam Nogueras, minuts abans de l’entrevista amb EL PERIÓDICO.
RICARD CUGAT Míriam Nogueras, minuts abans de l’entrevista amb EL PERIÓDICO.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain