El Periódico - Català

Paisatge amb cols i figures

- JOSEP MARIA Fonalleras

om mirem i admirem la natura? ¿Amb una mena de complaença optimista pels dons que hem rebut, amb la contemplac­ió estàtica delpaisatg­e que ens transmet algun sentiment de placidesa? ¿Amb l’eufòria de l’esperit o amb l’angoixa del desencís que ens fa perdre vigor? ¿Deixem que la natura –la seva representa­ció– ens informi de com som o volem infondre a la quietud de les coses l’efervescèn­cia del nostre interior? Moltes d’aquestes preguntes es poden respondre després d’haver visitat Natura en evolució, la nova mostra de la col·lecció Carmen Thyssen que s’exposa al monestir de Sant Feliu de Guíxols. No cal dir que és, com cada any, una esplèndida cita estiuenca, aquesta vegada per comprovar com l’art és també un diàleg entre estils i generacion­s, entre influèncie­s i mestratges, entre cultures i percepcion­s.

Hi ha peces magnífique­s –les que són bandera de l’exposició– com ara Orquídia i colibrí prop d’una cascada, de Martin Johnson Heade, que n’és la imatge promociona­l; o com el paisatge fluvial de Van Goyen o el deliciós Camp de cols de Pissarro, en el qual destaca una figura humana enmig de la verdor. Fragments d’aquestes cols exuberants, a la manera d’un pattern que podria il·lustrar les guardes d’un llibre sobre botànica, són en un quadernet que és on anoto les impression­s de la visita.

En una exposició com aquesta, sempre acabes triant un quadre preferit, aquell que no pararies de contemplar si hi poguessis romandre hores i hores. El meu és el Passeig de Sant Feliu de Guíxols, de Josep Amat. Davant de la badia, amb Sant Elm al fons, es veu el sorral que fa de frontera de mar, que era el nom antic de l’avinguda, quan el passeig no era ni tan sols un projecte sinó un espai per feinejar. Gent que hi passeja, homes que arrossegue­n un carro, els plàtans despullats, algú que para el sol en un banc hivernal. La combinació de la placidesa d’un matí solejat i la melancolia d’aquestes figures que vaguen en un escenari mig fantasmagò­ric em fascina. El passeig i les ufanoses

Pissarro.H cols de Pissarro.

Publicitat:

Digital:

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain