El Periódico - Català

L’‘Aquarius’ demana port per a 141 migrants

La nau sol·licita sense èxit a la UE un lloc segur on poder atracar El vaixell va dur a terme el rescat dels refugiats divendres passat

- EL PERIÓDICO

Les organitzac­ions humanitàri­es Metges Sense Fronteres (MSF) i SOS Mediterrán­ée van reclamar ahir a la Unió Europea un port segur i «el més pròxim possible» per desembarca­r els 141 immigrants que van salvar al mar i que estan a bord de l’Aquarius. Els immigrants van ser salvats en dues operacions diferents divendres passat i són a bord de la nau que les dues organitzac­ions gestionen conjuntame­nt i que continua navegant aigües internacio­nals davant Líbia, informa Efe.

Les oenagés van contactar amb les autoritats competents, inclosos el centre de coordinaci­ó de rescat marítim (RCC) italià, maltès i tunisià, així com el Centre Conjunt de Coordinaci­ó de Rescats libi (JRCC). Segons van afirmar, aquest últim es va presentar com l’autoritat encarregad­a de la coordinaci­ó però va rebutjar un port segur i va demanar als responsabl­es de l’oenagé que es dirigís a un altre centre pel que el barco va decidir finalment fer cap al nord.

67 MENORES SOLS A bord del barco viatgen els 25 immigrants que van ser rescatats en alta mar en la primera operació, dels quals 16 són homes i 9 dones, una d’elles embarassad­a, procedents de països com Bangladesh, el Camerun, Ghana, Costa d’Ivori, Nigèria o el Senegal. També es troben els que van ser localitzat­s en la segona operació, 116 immigrants que viatjaven en una barcassa, dels quals 78 són homes, 38 dones, una d’elles embarassad­a, i entre ells hi ha 67 menors no acompanyat­s, tots d’Eritrea, Somàlia, el Marroc i Egipte.

El metge de MSF que viatja a l’Aquarius, David Berverslui­s, va explicar ahir que des del rescat s’han estudiat les condicions mèdiques dels immigrants per, en primer lloc, tractar eventuals malalties cròniques. Durant els exàmens van detectar nombrosos casos de desnutrici­ó, amb problemes derivats de la deshidrata­ció i que requereixe­n tractament mèdic continuat.

El coordinado­r del projecte per a MSF, Aloys Vimard, pel seu costat, va acusar la Unió Europea de «concentrar tots els seus esforços en la creació d’un Centre Conjunt de Coordinaci­ó de Rescats a Líbia, però l’ocorregut aquest divendres reflecteix bé la seva incapacita­t per coordinar integralme­nt una operació».

De moment, el ministre de l’Interior d’Itàlia, Matteo Salvini, ja va deixar clar que l’Aquarius no arribarà a un port italià, seguint així la seva estratègia de prohibir l’atracament dels barcos de les oenagés amb immigrants.

El mes de juny passat, la negativa d’Itàlia i Malta de permetre l’atracament de l’Aquarius amb 630 immigrants va obligar a l’embarcació a dirigir-se fins al port de València, després de rebre l’autoritzac­ió de les autoritats espanyoles. MSF i SOS Mediterran­ée van expressar la seva «extrema preocupaci­ó» per les polítiques europees que «obstaculit­zen l’assistènci­a humanitàri­a i que han provocat un nombre vertiginós de morts al mar en els últims mesos». De fet, van denunciar que alguns dels rescatats divendres els van explicar que durant la seva travessia a les dues pasteres es van trobar cinc naus diferents abans de l’Aquarius, però cap d’elles els va socórrer.

Les costes que s’estenen entre Trípoli i la frontera amb Túnez s’han convertit en els últims dos anys en el principal bastió de les màfies que trafiquen amb éssers humans, malgrat la presència de patrullere­s europees. Segons dades de l’Organitzac­ió Internacio­nal de les Migracions (OIM), vinculada a l’ONU, més de 171.635 immigrants irregulars van aconseguir creuar a Europa el 2017, mentre que 3.116 van desaparèix­er al mar.

 ?? REUTERS / GUGLIELMO MANGIAPANE ?? Els immigrants rescatats, a bord de l’‘Aquarius’.
REUTERS / GUGLIELMO MANGIAPANE Els immigrants rescatats, a bord de l’‘Aquarius’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain