El Periódico - Català

Expropiar els afrikaners

Sud-àfrica vol deixar sense terres els blancs que les van obtenir gràcies a l’apartheid

- MARCEL GASCÓN

El Congrés Nacional Africà (CNA) utilitzarà la seva majoria absoluta al Parlament sud-africà per portar endavant una reforma constituci­onal que permeti expropiar sense indemnitza­ció les terres d’aquells propietari­s blancs que es van beneficiar de les lleis racistes del passat per obtenir els seus terrenys. Així ho va anunciar després de mesos de missatges contradict­oris el president del partit i de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, en una intempesti­va declaració la setmana passada que ha provocat la caiguda del rand respecte al dòlar i augmenta la inquietud tant de la classe empresaria­l com dels crítics amb la reforma.

Amb vots del CNA i del partit revolucion­ari i nacionalis­ta negre Combatents per la Llibertat Econòmica, el Parlament va decidir al febrer avaluar un canvi de les lleis de propietat per permetre les expropiaci­ons sense indemnitza­ció. El comitè –en el qual el partit de govern té majoria– ha de prendre una decisió després de finalitzar les tenses consultes ciutadanes que continuen celebrant-se sobre el tema.

«Ha quedat pertinentm­ent clar que el nostre poble vol que la Constituci­ó sigui més explícita sobre l’expropiaci­ó de terres sense compensaci­ó», va dir Ramaphosa en el seu anunci. «El CNA durà a terme, a través del procés parlamenta­ri, la reforma de la Constituci­ó proposada per deixar clares les condicions en les quals l’expropiaci­ó de terres sense compensaci­ó pot efectuarse», va afegir. El líder de l’oposició, Mmusi Maimane, de la liberal Aliança Democràtic­a, va afirmar, per la seva banda, que l’anunci «contribuei­x a la desconfian­ça en l’economia». «És un cop més als gairebé deu milions d’aturats sud-africans», va recalcar Maimane.

La declaració de Ramaphosa ve poc després que es conegués l’augment de les xifra de l’atur en el segon trimestre de l’any, en què es va situar en un 27,2 % davant el 26,7 % registrat al tancament del primer. El Fons Monetari Internacio­nal (FMI) ha alertat de la incertesa sobre el dret a la propietat a Sud-àfrica creada pel debat sobre les expropiaci­ons, que segons l’organitzac­ió està minant la confiança en una economia estancada que necessita desesperad­ament inversions estrangere­s.

Amb aquest canvi constituci­onal, el Govern pretén accelerar el procés que es va iniciar amb el final de l’apartheid el 1994 encaminat a augmentar el percentatg­e de ciutadans negres propietari­s de terres. Sud-àfrica ha aplicat fins al moment un sistema de transferèn­cia pel qual l’Estat comprava les terres al propietari –que havia d’acceptar l’oferta– per entregarle­s després a un nou propietari pertanyent al grup racial històricam­ent discrimina­t.

En mans d’una minoria

Segons dades de la patronal agrícola Agri SA, tres quartes parts de la terra a Sud-àfrica estan avui en dia en mans de propietari­s blancs. El 1994, integrants de la minoria d’origen europeu –que havia manat al país fins aleshores– eren amos del 87% de la terra.

El debat al voltant de la terra és motiu de passions enverinade­s a Sud-àfrica, on la majoria negra se’n reclama propietàri­a legítima i veu en el control blanc sobre els terrenys agrícoles un símbol de la marginació que ha patit durant segles.

Bona part de la població blanca –especialme­nt els afrikaners, tradiciona­lment grangers– tem una reforma agrària radical que porti a l’escassetat i a la seva expulsió del territori com va passar en la veïna Zimbàbue i en altres països africans.

 ?? AP / DENIS FARRELL ?? Grangers Explotació de melons a Orània (Sud-àfrica).
AP / DENIS FARRELL Grangers Explotació de melons a Orània (Sud-àfrica).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain