El Periódico - Català

Facilitar la vida sostenible

- CARME ESCALES

Aterrar a Barcelona el 2001 i veure tantes bicicletes circulant per la ciutat va ser per a Yve Ramírez com haver arribat al paradís de l’ecologia. Sobretot perquè a la seva Veneçuela natal, el país que deixava enrere, «la cotxedepen­dència motivada pel baix preu de la gasolina en aquell moment era una cosa molt comuna», comenta. Trobar a la seva disposició tres contenidor­s al portal de casa va ser un altre detall que va saber apreciar quan va arribar a la capital catalana.

Va deixar enrere un bon sou en treballs en l’àmbit de la producció i el màrqueting editorial, així que adaptar-se al nivell de vida econòmic de Barcelona els va suposar també, a ella i la seva parella, limitar els seus consums. Però la nova ciutat va fer sobretot que aquesta jove veneçolana comencés a interessar-se per l’impacte del consum a l’empremta ecològica.

Descobrime­nts diaris

Amb idea de muntar una botiga, va buscar feina en una de ja existent. En paral·lel, va crear el seu blog (www.laecocosmo­polita.com), que compta amb més de 3.700 seguidors a Instagram. Tot el que ella descobria i feia en el seu dia a dia per reduir l’impacte mediambien­tal del seu consum i hàbits diaris, ho compartia en el seu blog.

També va iniciar el projecte d’un llibre que recull tots els seus descobrime­nts encaminats a una vida més sostenible. I com veia que no era tan fàcil trobar estris, objectes, útils que en la vida quotidiana faciliten el consum sense residus, com comprar sabons o aliments que també es venen a granel, i veient que molts dels seus seguidors li demanaven contactes amb proveïdors de tot el que ella anava trobant, es va proposar obrir una botiga online vinculada al seu blog.

Ho ha fet associant-se amb una amiga també veneçolana, dissenyado­ra gràfica, amb qui va compartir un curs de Comunicaci­ó Audiovisua­l a Caracas. Van posar 1.000 euros cada una com a inversió inicial i van crear Usar y Reusar (www.usaryreusa­r.com), una botiga virtual des de la qual comerciava­n litzen tot allò que elles ja han descobert com a pont a una vida sostenible més còmoda per a tota una família.

Ampolles i palles d’acer inoxidable i copes menstruals que substituei­xen les compreses i tampons d’un sol ús van ser els tres productes que

JOSEP M. BERENGUERA­S posar a la venda el dia en què van fer públic el seu establimen­t virtual. «Ara tenim entorn de 80 productes en catàleg i estem realitzant prop de 200 enviaments mensuals», informa Ramírez. «L’any passat van facturar 17.000 euros, dels quals només percebem el 10% i la resta ho invertim a ampliar el catàleg. Però els nostres ingressos han anat creixent cada mes, fins a assolir els 7.600 del mes de juliol passat», expliquen les sòcies fundadores. «Prioritzem que els productes siguin fabricats a Espanya, però trobem alguna cosa de millor qualitat fora, els triem tot i que estigui fet en un altre país», puntualitz­en.

Entre els objectius a curt termini d’Usar y Reusar hi ha poder comptar amb un espai, un lloc físic on les dues sòcies comparteix­in les seves hores de treball amb emprenedor­s d’altres projectes, i incorporar algú més a l’equip. «Ens agradaria que els recursos fossin part d’una economia social, potser un coworking i donar ocupació a una persona que no ho tingui tan fàcil per ocupar-se, ho podríem fer a través d’alguna entitat social», explica Yve Ramírez. Així ella i la seva col·lega podrien ocupar-se de donar a conèixer la botiga tècniques de màrqueting online que dominen, i delegarien la persona contractad­a a tasques manuals com preparar els encàrrecs.

Punt de recollida

A Barcelona compten ja amb un punt de recollida d’enviaments de les compres online, que és la granja La Tapisseria (al carrer de Biscaia, 340), un comerç que a més va ser dels primers clients d’Usar y Reusar. «Volíem fer un pas més en el tema de la sostenibil­itat, amb petits detalls com les palles d’acer inoxidable, de la mateixa manera que ho fem amb els productes que servim, com el cafè d’una única torradora colombiana», detalla Andrea Igoa, que regenta aquest local especialit­zat en esmorzars.

Usar y Reusar ven objectes reutilitza­bles que substituei­xen bosses i articles de plàstic o de paper Les seves impulsores, dues dones sensibles a l’ecologia, serveixen 200 comandes al mes

Yve Ramírez i Tere Castillo Creadores d’Usar y Reusar

El projecte es va iniciar amb un blog sobre l’impacte mediambien­tal del cosum diari

Crea el zoo més espectacul­ar

L’empresa, que prioritza els estris fabricats a Espanya, distribuei­x uns 80 productes

 ?? FERRAN NADEU ??
FERRAN NADEU
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain