El Periódico - Català

Ciència amenaça d’expulsar de l’elit un centre capdavante­r català

L’ICIQ de Tarragona perd el segell Severo Ochoa malgrat comptar amb un gran prestigi internacio­nal La retirada planteja dubtes sobre els «criteris d’excel·lència» de la convocatòr­ia espanyola

- VALENTINA RAFFIO

Una controvert­ida decisió de l’acabat de fundar Ministeri de Ciència amenaça d’expulsar l’Institut Català d’Investigac­ió Química (ICIQ) de l’elit de la investigac­ió espanyola. Des del 30 de juny, el centre ha deixat de figurar en el programa Severo Ochoa, un segell creat per distingir als centres de recerca més destacats a Espanya.

Paral·lelament, l’ICIQ és reconegut com un dels millors centres de recerca del món en l’àmbit de la química (avalat per rànquings com el Mapping Scientific Excellence, Nature Scientific Index o SCIMAGOJR). La situació, segons apunten els responsabl­es de l’institut, planteja dubtes sobre fins a quin punt els «criteris d’excel·lència» marcats per la convocatòr­ia espanyola reflecteix­en la realitat de les institucio­ns dedicades a la investigac­ió.

Des de l’any 2011, el Ministeri d’Economia i Competitiv­itat (ara Ministeri de Ciència, Universita­ts i Innovació) dedica 40 milions anuals per impulsar l’elit científica del país. Per a això es destinen 4 milions als centres Severo Ochoa i 2 milions a les unitats d’investigac­ió María de Maeztu, uns fons destinats a cobrir períodes de quatre anys d’activitat.

En la resolució provisiona­l d’aquest any, amb un total de 34 milions assignats, l’Institut Català d’Investigac­ió Química (ICIQ) ha quedat fora de la convocatòr­ia. Una decisió que, segons argumenta la direcció de l’Agència Estatal d’Investigac­ió (AEI) via correu electrònic respon a «l’avaluació d’un panell d’experts internacio­nals, seguint els criteris d’excel·lència científica fixats en la convocatòr­ia».

«NO ASSOLEIX ELS ESTÀNDARDS» Segons exposa l’AEI: «L’informe d’avaluació no ha considerat que en el moment actual l’ICIQ assoleixi prou estàndards per obtenir l’acreditaci­ó i finançamen­t del programa Severo Ochoa». Un argument que, segons els responsabl­es de l’ICIQ, no reflecteix la realitat de la institució, per la qual cosa s’han presentat al·legacions.

La pèrdua del segell Severo Ochoa, distintiu per als centres de recerca d’excel·lència del país, equival a la pèrdua de quatre milions d’euros de finançamen­t directe per al centre i catorze beques de doctorat. També s’esvaeixen un conjunt de finançamen­ts externs als quals tan sols poden optar els centres Severo Ochoa.

«Tenim la sensació d’estar vivint en realitats paral·leles. La mateixa setmana que ens comuniquen que l’Institut és al capdavant de rànquings internacio­nals, ens deneguen la renovació del segell que reconeix els centres d’excel·lència del país», explica el director del centre, Miquel A. Pericàs.

En l’informe remès pel Ministeri a l’ICIQ, una de les raons per les quals es rebutja la renovació del segell Severo Ochoa és la falta de dones entre les investigad­ores principals (group leaders) de la institució. «Això parteix d’una falsa premissa. Es pressuposa que únicament tenim una dona liderant un grup de recerca, quan en realitat en tenim tres», explica Miquel A. Pericàs.

«Queda clar que hi ha un problema amb el balanç de gènere entre els investigad­ors principals del nostre centre. Però desgraciad­ament això no és un problema que incumbeix només l’ICIQ, sinó que es produeix en la immensa majoria d’institucio­ns científiqu­es», explica Lluís Solà, gerent del centre. «Tot i això continuem treballant per revertir aquesta situació i incentivar la incorporac­ió de més dones a l’Institut», conclou Solà.

Un altre dels arguments remesos en l’informe és la poca col·laboració interna entre els investigad­ors del centre. Un argument que, segons apunta Pericàs, no s’hauria d’entendre com un requisit per a

L’institut d’investigac­ió

química perdria 4 milions i 14 beques de doctorat

El Govern central critica la poca

presència de dones, cosa que es repeteix en centres semblants

l’excel·lència. «En el món acadèmic, lideratge internacio­nal va lligat a excel·lència i col·laboració interna a estructure­s piramidals», explica el director de l’ICIQ. «Promovent la internacio­nalització garanteixe­s que els teus grups de recerca treballara­n amb els millors centres de recerca de tot el món», afegeix Pericàs.

«La falta de col·laboració interna i la internacio­nalització dels grups de recerca es reprodueix en universita­ts tan prestigios­es com Harvard, Cambridge, Oxford, Standford i el MIT i ningú posa en dubte que els seus centres de recerca són d’excel·lència», conclou el director del centre.

MÉS ARGUMENTS Un altre dels arguments utilitzats per rebutjar la renovació del segell Severo Ochoa és la poca transferèn­cia de coneixemen­t i tecnologia des del centre a la indústria. És a dir, la falta de llicències de les patents derivades de la recerca portada a terme en la institució. Un requisit que, segons apunten els responsabl­es de l’Institut, no s’hauria de considerar com un argument per selecciona­r els centres de recerca d’excel·lència del país.

«L’informe critica que és evident que per a l’ICIQ el desenvolup­ament de recerca fonamental és l’activitat prioritàri­a i que la transferèn­cia de coneixemen­t és secundària. És clar, és que aquest hauria de ser l’objectiu d’un centre de recerca d’excel·lència», reflexiona Pericàs.

De tots els arguments desenvolup­ats anteriorme­nt, l’informe remès pel ministeri conclou que no existeix una focalitzac­ió de les línies d’estudi o un programa de recerca estratègic. No obstant, segons expliquen els responsabl­es del centre, en aquests moments l’Institut Català d’Investigac­ió Química està «liderant la recerca per lluitar contra el canvi climàtic» mitjançant investigac­ions relacionad­es amb la fotosíntes­i artificial o la modificaci­ó química del diòxid de carboni.

 ?? JOAN REVILLAS ?? Dos investigad­ors en un dels laboratori­s de l’ICIQ, l’1 d’agost passat.
JOAN REVILLAS Dos investigad­ors en un dels laboratori­s de l’ICIQ, l’1 d’agost passat.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain