El Periódico - Català

Tres premis Nobel surten en defensa del centre tarragoní

«És clarament un centre de primer nivell en química», afirma el guanyador del 2016 «Els seus treballs són avantguard­istes i creatius», afegeix el guardonat el 1987

- V. R.

La falta de l’Institut Català d’Investigac­ió Química (ICIQ) entre els centres d’investigac­ió d’excel·lència del programa Severo Ochoa ha sorprès molta gent. Una decisió que xoca encara més si es té en compte que l’institut compta amb una «història d’èxit poc comuna», com explica Jean-Pierre Sauvage, investigad­or de l’Institut de Science et Ingénierie Supramoléc­ulaires d’Estrasburg (ISIS) i guanyador del premi Nobel de química el 2016.

Segons explica Sauvage, autoritat científica internacio­nal en el camp de la química, en els últims 15 anys l’Institut Català d’Investigac­ió Química «s’ha convertit clarament en un centre d’investigac­ió de primer nivell en química, no només a escala europea, sinó també mundial».

Aquesta caracterís­tica és, segons l’opinió de Sauvage, un dels motius principals que han contribuït a consolidar l’ICIQ com «un model d’èxit que ha aconseguit atreure i retenir investigad­ors extraordin­aris que l’han portat als més alts nivells d’excel·lència a escala internacio­nal», destaca l’investigad­or francès.

FOCUS DE TALENT En aquesta mateixa línia se situa Robert H. Grubbs, professor en el California Institute of Technology (Caltech) i també posseïdor d’un Premi Nobel de Química, en el seu cas, l’any 2005. «L’ICIQ està desenvolup­ant la pròxima generació de químics», afirma Grubbs.

Un mèrit que, segons l’opinió d’aquest nord-americà, es veu incrementa­t pel context de la institució: «Espanya ha sigut un dels països principals en l’àrea de química organometà­l·lica. Els estudiants formats allà han tingut una gran demanda a tot el món com a investigad­ors postdoctor­als».

Jean-Marie Lehn, director del Laboratory of Supramolec­ular Chemistry d’Estrasburg (ISIS) i premi Nobel de química el 1987, afegeix: «L’ICIQ té una estructura original i un mode d’operació eficient en el qual es crea un ambient excel·lent que afavoreix tant la creativita­t com l’originalit­at».

Unes caracterís­tiques que, segons l’opinió de Lehn, es reflecteix en «les línies d’investigac­ió que es troben en l’avantguard­a de la química actual i obren camins cap al futur». L’investigad­or conclou: «El centre és una institució molt atractiva, com ho demostra la seva capacitat de reunir investigad­ors d’alt calibre.»

INVESTIGAC­IÓ D’AVANTGUARD­A Per a Stephen L. Buchwald, professor de química en el MIT, guanyador del premi BBVA Fronteres del Coneixemen­t i president del Comitè Científic Extern de l’ICIQ: «L’institut és un centre d’investigac­ió increïblem­ent emocionant i inventiu que realitza treballs d’avantguard­a». Un èxit que, segons apunta Buchwald, es pot veure reflectit tant en «els articles científics d’alt impacte» així com en «les moltes invitacion­s als líders de grup per presentar les seves investigac­ions a tot el món».

D’altra banda, Buchwald afegeix: «És impression­ant la quantitat de premis significat­ius que els investigad­ors principals d’aquesta institució han rebut en el transcurs dels últims anys. És per això que en l’àrea de catàlisi, química verda i energia, l’ICIQ es troba entre els centres d’investigac­ió més importants d’Europa».

En conclusió, per a Jean-Pierre Sauvage l’èxit de l’ICIQ es deu al seu enfocament per preservar «la independèn­cia i la creativita­t dels investigad­ors principals». Tot això, segons l’investigad­or, es plasma en la construcci­ó d’«un sòlid equip d’investigad­ors experiment­als i teòrics excepciona­ls, el resultat dels treballs del qual ha sigut excel·lent en tots els sentits». En aquesta mateixa línia, el químic conclou: «En termes d’organitzac­ió i filosofia, l’ICIQ és semblant al meu institut, l’ISIS, el qual ja té tres premis Nobel».

 ?? EL PERIÓDICO ?? Jean-Marie Lehn, premi Nobel de química del 1987.
EL PERIÓDICO Jean-Marie Lehn, premi Nobel de química del 1987.
 ??  ?? Stephen Buchwald, premi BBVA Fronteres del Coneixemen­t.
Stephen Buchwald, premi BBVA Fronteres del Coneixemen­t.
 ??  ?? Jean-Pierre Sauvage, premi Nobel de química del 2016.
Jean-Pierre Sauvage, premi Nobel de química del 2016.
 ??  ?? Robert H. Grubbs, premi Nobel de química del 2005.
Robert H. Grubbs, premi Nobel de química del 2005.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain