El Periódico - Català

Extingit per mandrós

Un estudi mostra com la falta d’esforç va condemnar a la desaparici­ó l’‘Homo erectus’

- EL PERIÓDICO

Quan els pares del cristianis­me van incloure la peresa entre els set pecats capitals devien saber molt bé el que feien. La falta d’esforç i inquietuds per millorar havien sigut letals molts segles abans per a un homínid, l’Homo erectus. Aquest va començar a habitar la Terra ara fa uns 1,8 milions d’anys i es va extingir 350.000 anys abans de la nostra era a causa, en part, del segon dels pecats capitals.

Així ho ha revelat un estudi publicat per la revista científica Plos One dut a terme per la Universita­t Nacional Australian­a a partir dels materials trobats en unes excavacion­s arqueològi­ques realitzade­s el 2014 en el jaciment de Saffaqah (Aràbia Saudita).

Les evidències trobades en la penísula aràbiga mostren com els Homo erectus utilitzave­n «estratègie­s de menys esforç» per construir els instrument­s necessaris per a la seva supervivèn­cia. Fabricaven les seves eines amb les roques que trobaven a prop del seu campament en lloc de desplaçar-se a una pedrera amb un material de millor qualitat.

I no és que fos gaire lluny. «Al lloc que vam mirar hi havia un gran aflorament rocós de primera qualitat a poca distància, en un petit turó. En comptes de pujar-hi, es van limitar simplement a utilitzar alguns trossos que havien caigut i es trobaven a la part inferior. Qualsevol pedra que trobaven al voltant del campament els valia. La majoria eren de baixa qualitat comparada amb la que utilitzave­n els fabricants d’eines», ha explicat el principal responsabl­e de la investigac­ió, Sheri Shipton.

Ni rastre d’esforç

El científic es mostra realment sorprès per la falta d’esperit de superació de l’espècie. «Quan vam mirar l’aflorament rocós no hi havia signes d’activitat, artefactes, ni excavació de les pedres. Sabien que

 ?? AP / GOURAM TSIBAKHASH­VILI ??
AP / GOURAM TSIBAKHASH­VILI
 ??  ?? Diferèncie­s A dalt, part d’un crani d’‘Homo erectus’ trobat a Geòrgia. A baix, fases de l’evolució fins a l’‘Homo sapiens’.
Diferèncie­s A dalt, part d’un crani d’‘Homo erectus’ trobat a Geòrgia. A baix, fases de l’evolució fins a l’‘Homo sapiens’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain