El Periódico - Català

Hercule Poirot i el ‘cas Reial Madrid’

- Antonio Bigatá PERIODISTA

Tot són misteris en la pretempora­da del Reial Madrid. Ningú entén què està passant, no han transcendi­t les claus de les moltes coses que estan tenint lloc, un hermetisme absolut ho recobreix tot perquè la premsa castellana addicta menja, calla, no pregunta, deixa fer i es deixa fer.

1) ¿Per què Florentino va vendre a correcuita Cristiano Ronaldo a canvi del que van voler donar-li i sense cobrar el seu veritable preu al mercat? Aquest continua sent el gran tema de l’estiu. ¿Per què se’l va treure de sobre sense tenir resolta la seva substituci­ó? ¿Per què va frustrar amb aquesta sortida el madridisme racional i el madridisme apassionat? La qüestió anterior va lligada a un altre aspecte fosc: ¿per què va marxar CR? Semblava que la seva rebequeria era idèntica a les anteriors i solucionab­le amb un altre increment de sou. Cada vegada més alt, disposant d’un contracte llarg i segur, obligat com estava el madridisme a continuar donant-li feina després de la seva etapa de jugador com a mite blanc al Di Stéfano pel molt que li devia, ¿per què marxar?, ¿per què anar-se’n a un destí bastant incert (la Juve porta fa anys sense que no obté èxits fora d’Itàlia; és el club que ha perdut més finals de la Champions (set), i n’ha guanyat únicament dos, l’última el 1996)? Hipòtesi: Cristiano devia veure alguna cosa dins del Madrid que el va empènyer a fugir.

2) ¿Per què Floren s’ha entossudit a fitxar Courtois quan l’únic que tenia ben cobert era precisamen­t la porteria gràcies a Keylor Navas, un tipus que va contribuir decisivame­nt a conquistar l’última Champions?

3) ¿Per què va fugir fulminantm­ent Zidane de Floren? Li pagava el que volia i fins i tot li va deixar alinear el seu inexpert fill en algun partit de tràmit.

4) ¿Per què Modricha fet tot el que ha pogut per anar-se’n quan quedava convertit en la gran figura de l’equip després de la seva extraordin­ària actuació i la seva revaloritz­ació en el Mundial de Rússia? ¿Per què també ha optat per marxar Kovacic quan podia accedir a la titularita­t? ¿Per què altres homes clau, com Marcelo, no dissimulen que estan temptats de seguir-lo? Mai havia passat això al Madrid.

5) ¿Per què Floren només ha trobat un tal Lopetegui, amb molt poc currículum, curta experiènci­a i famós pel seu nul respecte als contractes firmats, per entrenar el Madrid en aquesta cruïlla perillosa?

Si li portéssim totes aquestes peces de trencaclos­ques a Hercule Poirot perquè aclarís el que volem saber gràcies a les cèl·lules grises del seu cervell, probableme­nt ens miraria amb aire de suficiènci­a i un somriure com els que gasta l’actor David Suchet. I ens reuniria al saló de la casa (blanca, per descomptat) per dirnos potser que sembla que no hi ha explicació de tan senzilla que és l’explicació. És gairebé segur que Poirot després deixaria caure que tot sembla un crim sense cadàver tot i que l’explicació és precisamen­t... que Florentino, a efectes del món del futbol actual, és el cadàver.

Les explicacio­ns

Floren sabia imposar-se per la quantitat de diners de què disposava; ara és un pobre en relació amb els grans senyors que dirigeixen els clubs de la Premier i el PSG, on juguen els seus fitxatges impossible­s. Floren sabia convèncer qui volia contractar dels efectes positius de declarar-se en rebel·lia en els seus respectius clubs fins que els traspasses­sin (és el que ha fet sense anar més lluny Courtois);en aquests moments ha hagut de patir una pressió similar per part de Modric.

Floren tenia una poderosa influència sobre els àrbitres; li acaben de col·locar el VAR antiexcess­os. Floren sabia moure’s pels passadisso­s de la federació espanyola; aquesta ha sigut ocupada per una espècie de podemita per lliure anomenat Rubiales que en el cas Lopetegui ja li ha mostrat serietat. Floren està tan gran i desmillora­t que ha hagut d’acceptar el barcelonis­ta i cruyffista Albert Celades com a segon entrenador. A més, la seva llotja està amenaçada perquè la societat espanyola rebutja per fi els ‘pelotazos’ (i s’analitza allò de la seva plataforma-negoci Castor, provocador­a de moviments sísmics) i revisa els títols (ara els universita­ris, després potser els esportius) aconseguit­s amb males arts... ¿Els estranya en aquest context que Poirot consideri que sí que hi ha un cadàver o que al Madrid li convé un relleu?

Ha aparegut un cadàver al club blanc i es pot concloure que és el de Florentino Pérez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain