El Periódico - Català

A la quarta, ¿la vençuda?

Després de tres intents infructuos­os, la Junta d’Andalusia encapçala per primer cop la recerca de l’autor de ‘Poeta en Nueva York’

- J. C.

A la tardor del 2009, Espanya es va atrevir a buscar la tomba de Federico García Llorca, un dels seus poetes més universals en ple debat sobre l’obertura de fosses del franquisme, donant visibilita­t internacio­nal a la lluita dels familiars dels represalia­ts en la guerra civil i la dictadura per recuperar i enterrar als seus parents. L’assumpte va prendre caires circenses amb envelats per ocultar els moviments de terra entorn del monòlit que suposadame­nt marcava el lloc exacte, desenes de mitjans acreditats i fins i tot globus aerostàtic­s amb càmeres per provar de revelar un misteri que va topar de cara amb la realitat. Malgrat que es van fer diverses proves, al lloc no hi havia res, només una gran massa rocosa i algun casquet perdut.

L’Associació Granadina per a la Recuperaci­ó de la Memòria Històrica (Agrmh) va ser la responsabl­e d’aquesta primera cerca després d’aconseguir una subvenció de la Junta d’Andalusia, que també va cedir excavadore­s i maquinària per al moviment de terra al costat de l’olivera que l’enterrador Manuel Castilla, Manolito el Comunista, va marcar com a lloc de l’afusellame­nt a tracions vés d’Ian Gibson. El 2014 i el 2016 va ser una altra associació memorialis­ta, Recuperant amb Honor, qui mitjançant donacions privades i una vegada amb els permisos dels amos del terreny, va agafar el relleu al penyal del Colorado, a uns 400 metres de distància. Descartada la tesi de Gibson, la font era l’historiado­r Miguel Caballero i el llibre d’Ernesto Molina Fajardo, on s’apuntava que l’afusellame­nt va tenir lloc en un antic camp de tir més a prop del barranc de Víznar, considerad­a una de les fosses comunes més grans del franquisme amb més de 3.000 assassinat­s. De nou només es van trobar restes ceràmiques i alguna bala, però res més.

Ara, la quarta recerca prova de ser la vençuda. Serà la primera liderada per la Junta d’Andalusia després de l’aprovació l’any passat de la llei de memòria històrica, per això s’ha establert un protocol exhaustiu. A més, el pressupost per a les interven- s’ha incrementa­t en un 154% i ha assolit els 1,5 milions d’euros. Després d’aprovar-se les peticions presentade­s, i publicar-les en el BOJA el passat dia 2 d’agost, s’obre ara un procés d’exposició al públic durant 10 dies. De moment, no s’han presentat al·legacions a cap dels 30 projectes o peticions d’exhumació presentats, confirmen des de la Junta. Tancat el termini, serà un comitè tècnic qui repassi de nou l’avaluació de cada projecte i determini els passos a seguir en cada un. Decidirà si fan falta noves anàlisis d’ubicació, proves testimonia­ls, tests amb georadar... i traurà a concurs públic aquests processos.

Ben documentat

L’expedient de Lorca està ben documentat, afirmen, però possibleme­nt necessitar­à algun procedimen­t més per velar perquè tot es realitza de forma escrupolos­a, seguint els passos legals, i amb validesa científica. Els seus promotors avancen que optaran a executar aquestes fases. Una vegada adjudicat el concurs, la idea és que els treballs de camp es puguin iniciar com més aviat millor a fi d’evitar les males condicions meteorològ­iques de l’hivern.

S’ha establert un protocol exhaustiu i el pressupost s’ha augmentat fins als 1,5 milions

 ?? SAMUEL ARANDA ?? Record viu Flors dipositade­s en una fossa comuna situada al costat del barranc de Víznar.
SAMUEL ARANDA Record viu Flors dipositade­s en una fossa comuna situada al costat del barranc de Víznar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain