El Periódico - Català

El cas de l’‘aviador’ suïcida crea dubtes als EUA sobre seguretat

L’FBI de Seattle dirigeix la investigac­ió de l’acció de Richard Russell

- I. N.

L’oficina de l’FBI a Seattle va prometre que «serà exhaustiva la investigac­ió» de l’inusual i tràgic incident que es va viure divendres a Seattle, en què Richard Russell, un home de 29 anys que era treballado­r de terra de l’aerolínia Horizon Air, va robar un avió de passatgers buit i el va pilotar durant 75 minuts abans d’estavellar­lo en un suïcidi. De moment, no obstant, el cas ja ha servit per exposar foexpert rats en la seguretat aèria dels EUA malgrat els reforços establerts en aquest camp després dels atemptats de l’11-S i per intensific­ar l’escrutini dels controls a què se sotmet els treballado­rs d’aerolínies.

Mary Schiavo, que va ser inspector general del Departamen­t de Transport, va explicar a

que en un país on hi ha prop de 900.000 treballado­rs d’aviació aquests controls són «bastant rudimentar­is». Mentre que als pilots se’ls sotmet, per exemple, a exàmens mèdics periòdics, els de mecànics i personal de terra són molt més limitats i no inclouen proves sobre salut mental. I Richard Bloom, en psicologia i seguretat, va declarar també al mateix diari que «hi ha tants reptes significat­ius per prevenir comportame­nts inapropiat­s de seguretat que és en certa manera sorprenent que aquest tipus de coses no passin més sovint».

L’any passat, després que un informe del Departamen­t de Seguretat Nacional alertés de vulnerabil­itats que podien permetre a terroriste­s i criminals intentar aconseguir feines al sector (tot i que no es posava focus en la salut mental), la Cambra baixa del Congrés va aprovar una proposta de llei per reforçar

l’escrutini de tots els empleats i la vigilància als aeroports. El Senat encara no ha votat.

Queden molts interrogan­ts però es van coneixent més detalls. Alaska Airlines, propietàri­a d’Horizon Air, va informar que Russell era empleat seu des de febrer del 2015, manejant equipatge i remolcant avions. Divendres va cobrir el seu torn i a les 19.32 es va enlairar amb el turbohèlix Bombardier Q400 amb 76 seients de l’aeroport de Seattle-Tacoma. Després de passar una hora i quart a l’aire, seguit per dos F-15 que no van disparar, va estavellar la nau a l’illa de Ketron.

Russell no tenia llicència de pilot, però les converses que va mantenir amb la torre de control poden ajudar els investigad­ors a entendre com va poder manejar la nau d’una forma que ha sigut definida d’«increïble». En un moment va dir: «No necessito gaire ajuda. He jugat a alguns videojocs abans». En un altre moment també va dir que sabia «com desplegar el tren d’aterratge» de l’avió, tot i que va afegir: «Realment no planejava aterrar-lo».

 ?? AFP ?? Un ‘selfie’ fet per Richard Russell, l’empleat que va robar un avió.
AFP Un ‘selfie’ fet per Richard Russell, l’empleat que va robar un avió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain