El Periódico - Català

Aferrats a l’1-O

Una Diagonal abarrotada exigeix la república al Govern català i clama pels presos

- DANIEL G. Sastre

Una altra Diada, una altra manifestac­ió històrica. Des de fa set anys, cada Onze de Setembre centenars de milers d’independen­tistes surten al carrer i demostren el vigor del moviment amb imatges que sorprenen el món. La d’aquest 2018 no va ser una excepció: l’avinguda de la Diagonal, l’artèria més emblemàtic­a de Barcelona, es va col·lapsar des de primera hora de la tarda amb una marea de color coral, el de les samarretes que va vendre l’ANC a 15 euros la unitat.

Però la manifestac­ió d’ahir era diferent de les altres. La multitud era similar en nombre –un milió de persones, va dir la Guàrdia Urbana–, i l’ambient a peu de carrer era igual de festiu. No obstant, sota la superfície afloraven les circumstàn­cies que convertien aquesta Diada en una jornada d’excepció.

La primera, la més visible, era la ferida que ha deixat un any de convulsió política. El referèndum de l’1 d’octubre de l’any passat, i la posterior declaració d’independèn­cia frustrada, ha provocat que els principals líders polítics sobiranist­es estiguin ara mateix empresonat­s o fugits de la justícia espanyola. El record dels presos i els exiliats va marcar tota la jornada: des de la tradiciona­l ofrena floral davant l’estàtua de Rafael Casanova fins als parlaments posteriors a la manifestac­ió de la tarda.

COLAU, AMB LLAÇ GROC Al matí, un llaç groc a la solapa d’Ada Colau donava compte de l’insòlit del moment. L’alcaldessa de Barcelona feia seu per un dia un símbol que s’ha vinculat a l’independen­tisme per protestar contra els «empresonam­ents injustos» d’Oriol Junqueras i altres membres de l’anterior Govern.

Més enllà del llaç de Colau en l’ofrena floral –a la qual no van assistir ni Ciutadans ni el PP–, el debat sobre la situació dels presos es va tornar global amb unes declaracio­ns de Josep Borrell a la BBC. «Jo personalme­nt preferiria que aquestes persones estiguessi­n en llibertat condiciona­l», va dir el ministre d’Afers Exteriors.

1.500 AUTOBUSOS La incontenib­le riuada de samarretes de color coral, en part provocada pels 1.500 autocars que els organitzad­ors van fer arribar a Barcelona des de totes les comarques de Catalunya, va ser el preludi del segon moment de ruptura amb les manifestac­ions d’anys anteriors: la distància cada vegada més gran entre les entitats independen­tistes i els partits polítics.

La magnitud de la concentrac­ió a la Diagonal segurament va encoratjar els encarregat­s dels discursos. Gent de totes les edats i condicions va esperar a l’hora acordada –novament les 17.14 hores, en record de l’any en què les tropes austracist­es de Barcelona van caure davant l’exèrcit borbònic– per participar en una «onada sonora». Començant per la plaça de les Glòries i acabant a Palau Reial, un xivarri una mica anàrquic va recórrer la gentada.

Quan l’onada va arribar al final del recorregut (el tram 0) es va esfondrar un mur de vuit metres de d’alt amb diferents missatges i il·lustracion­s per escenifica­r que la gent pot enderrocar el 155 o les càrregues policials. A les parts del mur que van quedar dretes es podia llegir «Independèn­cia» i «República catalana» les consignes que es van cridar durant tota la concentrac­ió.

Quim Torra va comentar satisfet que la manifestac­ió obria la difusa «marxa pels drets civils, socials i nacionals» que ha proposat per aconseguir la independèn­cia. Però la líder de l’ANC, Elisenda Paluzie, li va

La marxa va ser

diferent de les d’anys anteriors per les ferides que ha deixat un any de convulsió «Preferiria que aquestes persones

estiguessi­n en llibertat condiciona­l», diu Borrell sobre els polítics presos

respondre des del faristol. «No digueu que tot ho ha de fer la gent al carrer, ho hem de fer entre tots», va exigir als partits sobiranist­es. «Tracteu-nos com a adults», va afegir.

Però l’estratègia d’Esquerra, més contempori­tzadora, tampoc sedueix l’ANC: Paluzie va instar a oblidar-se d’un pacte amb l’Estat –«que no arribarà mai», va dir– per celebrar un referèndum, just el camí que vol recórrer ara Junqueras. Així que als fulls de ruta divergents dels partits independen­tistes els va sortir durant la Diada una nova alternativ­a: la de l’ANC, la de la via directa sense importar les conseqüènc­ies.

Una representa­nt dels CDR, que va advertir de noves mobilitzac­ions coincidint amb l’aniversari de l’1-O i de la «tardor calenta» que ve, i l’advocat de Clara Ponsatí, que va arribar a entonar, el «No passaran», van completar els discursos més inflamats. I la CUP també va dir que la Diada constituei­x el punt d’inici d’una onada de mobilitzac­ions.

Mentrestan­t, a Madrid, en la seva compareixe­nça en el primer ple del Senat, Pedro Sánchez seguia entossudit a canviar el to de la relació entre el Govern i la Generalita­t per la via de fer-se el desentès amb les declaracio­ns altisonant­s. El president de l’Executiu pensa que Torra no passarà de les paraules als fets, i durant la Diada va preferir temperar els ànims. Això sí: va remarcar que «llei i diàleg» seran les dues paraules que «centraran tots els esforços del Govern». «Un dels principals problemes de Catalunya és la convivènci­a, no la independèn­cia. Cal instar a obrir un diàleg entre catalans, i el Govern ha d’animar aquest diàleg», va afegir.

Malgrat que les dues parts en litigi mostren voluntat de rebaixar la tensió, i tot i que han canviat els presidents de les dues institucio­ns, els plantejame­nts de base del Govern i la Generalita­t continuen tan allunyats com fa un any. L’1-O i la repressió d’aquella jornada, a més de les decisions judicials posteriors, amplien el memorial de greuges dels dos bàndols, i Junqueras ja va dir ahir que espera una sentència «duríssima». Les pròximes setmanes seran decisives per veure si hi ha alguna possibilit­at de reconduir la situació.

Malgrat que els presidents han canviat, les

postures del Govern central i la Generalita­t continuen molt allunyades

 ?? JORDI COTRINA / TAVISA ??
JORDI COTRINA / TAVISA
 ??  ?? Vista de la manifestac­ió de la Diada a prop del Palau de Pedralbes.
Vista de la manifestac­ió de la Diada a prop del Palau de Pedralbes.
 ?? JULIO CARBÓ ?? Estelades i cartells a favor de la república en la marxa.
JULIO CARBÓ Estelades i cartells a favor de la república en la marxa.
 ??  ??
 ?? RICARD CUGAT ALBERT BERTRAN ??
RICARD CUGAT ALBERT BERTRAN
 ??  ?? Torra, amb Marcela Topor, la dona de Puigdemont, i Artur Mas.
Torra, amb Marcela Topor, la dona de Puigdemont, i Artur Mas.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain