El Periódico - Català

Flors tenyides de groc

Els polítics independen­tistes empresonat­s i el diàleg entre la Generalita­t i el Govern de Pedro Sánchez acaparen l’acte de l’ofrena floral al monument a Rafael Casanova

- JÚLIA Regué

L’ofrena floral a Rafael Casanova amb motiu de la Diada de Catalunya tampoc es va escapar del guió de l’«excepciona­litat» que va regnar en tots els actes d’aquest Onze de Setembre. Els llaços grocs aquesta vegada van trobar espai entre les flors que institucio­ns, partits polítics, sindicats i entitats van deixar als peus del monument del que va ser màxima autoritat militar en el setge de Barcelona el 1714.

Entonant Els segadors, el president Quim Torra, junt amb el seu equip de govern, va donar el tret de sortida a les commemorac­ions després d’una encaixada amb la guàrdia d’honor dels Mossos d’Esquadra. Després d’ells, la Mesa del Parlament, encapçalad­a pel president de la Cambra catalana, Roger Torrent, amb l’absència destacada de José Maria Espejo-Saavedra, ja que els taronja es van desmarcar de l’acte, igual que els populars. Després va ser el torn de la comitiva de l’Ajuntament de Barcelona, encapçalad­a per l’alcaldessa, Ada Colau, que va sorprendre lluint un llaç groc a la solapa.

Els polítics independen­tistes presos i el desglaç iniciat entre el Govern de la Generalita­t i el Govern d’Espanya van protagonit­zar l’escena. La portaveu de l’Executiu català, Elsa Artadi, va trencar el gel. «La situació dels presos és dramàtica i reflecteix un Estat repressiu», va sentenciar, tot i que no va voler subordinar-ho a l’existència de «més de dos milions de persones mobilitzad­es i determinad­es a exercir el seu dret a l’autodeterm­inació i reclamar la independèn­cia de Catalunya».

Colau sorprèn amb un llaç a la solapa i denuncia l’«absència» dels líders entre reixes

Més contundent va ser el vicepresid­ent Pere Aragonès, que va fixar la seva llibertat, i el «lliure retorn» dels desplaçats a Europa, com a «condició» per a un «diàleg sincer i honest» amb el Govern. El líder dels socialiste­s catalans, Miquel Iceta, li va demanar que «res impedeixi el diàleg» i es va esforçar a recordar als independen­tistes que «en un Estat de dret que es posi una persona en llibertat depèn del poder judicial». «No hem de posar condicions impossible­s per dialogar», va postil·lar.

Torrent va ser l’encarregat d’en-

 ?? EFE / MARTA PÉREZ ?? municipal Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, i l’alcaldessa Ada Colau, en l’ofrena floral al monument a Rafael Casanova.
EFE / MARTA PÉREZ municipal Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, i l’alcaldessa Ada Colau, en l’ofrena floral al monument a Rafael Casanova.
 ?? EFE / MARTA PÉREZ ?? José Montilla, al centre, i Miquel Iceta.
EFE / MARTA PÉREZ José Montilla, al centre, i Miquel Iceta.
 ?? ACN / JORDI BATALLER ?? diputada Lucía Martín (esquerra), amb la delegació dels comuns.
ACN / JORDI BATALLER diputada Lucía Martín (esquerra), amb la delegació dels comuns.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain