El Periódico - Català

El Govern central allarga la mà a Torra i fa un gest cap als presos

Sánchez insisteix que el seu projecte passa per «llei, diàleg i convivènci­a» Borrell, partidari que els líders del procés no estiguessi­n en presó preventiva

- JUAN RUIZ SIERRA

Pedro Sánchez va mostrar ahir el poc efecte que tenen sobre el seu Govern les ferotges crítiques del PP per la seva actitud dialogant amb la Generalita­t. Els populars van aprofitar la seva pregunta al president en el Senat per acusar-lo de «legitimar» els «colpistes», mentre el líder socialista ha insistit en les seves receptes territoria­ls. Les va resumir en tres paraules: «Llei, diàleg i convivènci­a». En la mateixa jornada, simbòlica per a Catalunya, el seu ministre d’Exteriors, Josep Borrell –que es trobava de visita de treball a Estrasburg (França)–, va lamentar que l’independen­tisme hagi «segrestat» l’Onze de Setembre i hagi «privat» els ciutadans catalans no independen­tistes de manifestar el seu sentiment cap a la seva terra. En aquest context, també va comentar la situació dels polítics sobiranist­es empresonat­s i va admetre que, «personalme­nt», preferiria que el jutge «considerés altres mesures de precaució per evitar la fuga, que prengués una altra classe de mesures que no fos la presó incondicio­nal». Per raons òbvies les seves paraules davant de la premsa van tenir eco immediat a Barcelona i Madrid.

La portaveu del Govern català, Elsa Artadi, no va tardar a replicar i va aprofitar per reclamar de nou la llibertat dels presos si «fins i tot» el titular d’Exteriors es mostra contrari a la presó preventiva. «Que tothom en prengui nota, dona la raó a allò que reclamem des de fa molts mesos», va dir. Als passadisso­s del Congrés i en la línia contrària, el nou secretari general del PP, Teodoro García Egea, va carregar contra Borrell per considerar que el Govern central està trencant la unitat de tots els espanyols per «no molestar» ERC i el PDECat, els partits que van aixecar Sánchez a la Moncloa, informa Pilar Santos.

Segons el número dos de Casado, el cap de la diplomàcia espanyola està intentant «acontentar els socis que el van posar de ministre» i amb això s’oblida dels interessos dels ciutadans i de la igualtat de tots els espanyols davant de la llei, «que és la batalla que s’està entaulant a Ca-

«El diàleg amb els colpistes

és un enorme

error. Només serveix per enfortir-los», retreu el PP a l’Executiu

talunya». A Ciutadans, Juan Carlos Girauta va retreure al ministre que es permeti la llibertat de parlar de «les seves preferènci­es personals» quan el que s’està dirimint és la situació dels dirigents sobiranist­es.

SENTIT D’ESTAT / Per la seva banda, el cap de l’Executiu no es va referir a la Cambra alta a la Diada d’ahir, protagonit­zada per la situació dels dirigents independen­tistes presos. Tampoc va exposar noves idees davant la situació a Catalunya. Juntament amb l’exposició habitual, allargant la mà a Torra però deixant clar que el Govern «farà complir la llei», Sánchez va incidir en l’actitud actual del PP. Sobretot, en comparació amb la que tenien els conservado­rs fa tot just 100 dies, quan Mariano Rajoy era a la Moncloa.

«Quan el PP es troba en l’oposició, sempre passa el mateix. El sentit d’Estat brilla per la seva absència. Vostès impregnara­n la vida política de dubtes, d’ombres, de preguntes capcioses», va denunciar el president, acusant el partit que lidera Pablo Casado de «dividir» la societat. Ignacio Cosidó, el nou portaveu del PP en el Senat, li acabava de preguntar «pel projecte xenòfob i excloent de [Quim] Torra i [Carles] Puigdemont». «¿En quins termes entaularà diàleg amb Torra? ¿Quins són els límits? ¿Quin referèndum proposa vostè?

¿Quin preu ha pagat vostè per arribar a la Moncloa i fins on està disposat a arribar per continuar sent president del Govern?», li va dir Cosidó, per a qui «el diàleg amb els colpistes és un tremend error». Primer, perquè «només serveix per enfortir-los, legitimar-los i envalentir-los». I després, perquè «no s’ho mereixen». Però Sánchez va insistir. «Llei i diàleg. Sempre hem cregut que només hi ha una legalitat. En democràcia s’ha d’acatar la legalitat i les sentències. Però també diàleg. Cal apostar pel diàleg amb la ciutadania catalana. Un dels principals problemes de Catalunya és la convivènci­a, no la independèn­cia. Cal obrir un diàleg entre catalans. De Catalunya amb Catalunya. Això és el que ha de fer el Govern. I el Govern d’Espanya ha d’animar aquest diàleg», li va contestar Sánchez.

Amb l’acusació de certa tebiesa, fins i tot de cooperació amb l’independen­tisme per mantenir-se en el poder, Sánchez va recordar que els dos referèndum­s es van dur a terme sent Mariano Rajoy a la Moncloa: «A base de fer oposició al Govern estan fent-se oposició a si mateixos. Quan Rajoy va intentar fer el mateix que estem fent nosaltres, ¿què era? ¿Un símptoma de debilitat? ¿De traïció a Espanya?».

 ?? JOSÉ LUIS ROCA ?? El president del Govern central, Pedro Sánchez, durant la sessió de control al Senat, ahir.
JOSÉ LUIS ROCA El president del Govern central, Pedro Sánchez, durant la sessió de control al Senat, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain