El Periódico - Català

El Suprem dictarà la sentència del procés després de les municipals

El termini dels tràmits que falten impedeix que el judici s’obri abans del gener Es calculen dos mesos de vistes i que la sentència no arribi abans del juliol

- ÁNGELES VÁZQUEZ

El judici a Trapero

a l’Audiència

Nacional se celebrarà un cop es conegui el dictamen del procés

Serà impossible que el Tribunal Suprem dicti la sentència contra els líders del procés, processats per rebel·lió, malversaci­ó o desobedièn­cia, abans de les eleccions autonòmiqu­es, municipals i euro- pees que se celebraran al maig. La tramitació de la causa, en què les defenses han demostrat tenir un especial interès a retardar-la al més possible per fer coincidir el seu judici amb aquests comicis, ha obligat l’alt tribunal a fer un nou calendari, que situa l’inici de la vista oral al gener i la previsió per dictar sentencia després de la consulta electoral.

EL DIA 25 Fonts del Suprem han apuntat a aquest diari el temps transcorre­gut en altres procedimen­ts rellevants al dictar sentència després de concloure el judici – com el de la primera època del cas Gürtel, en què el tribunal va tardar mig any a pronunciar-se– per considerar difícil que abans de juliol es conegui la que determinar­à si el que va passar a Catalunya va ser rebel·lió, sedició o una mera consulta ciutadana sense rellevànci­a penal, com pretenen les defenses amb escasses esperances.

En aquests moments les defenses dels 18 processats a disposició de la justícia espanyola tenen fins al pròxim dia 25 per donar-se per instruïdes del procedimen­t i sol·licitar l’obertura del judici oral, com ja han fet la fiscalia i l’acusació que exerceix Vox, o, al contrari, demanar-ne la revocació per practicar noves diligèncie­s, opció anunciada per alguns lletrats i

amb la qual compta el tribunal. La sala de set magistrats que jutjarà el cas, sota la presidènci­a de Manuel Marchena, s’haurà de reunir per determinar si alguna de les proves sol·licitades és necessària o no. Una vegada descartade­s, el tribunal procedirà a dictar l’obertura de judici oral i donarà trasllat a les acusacions perquè en un termini de cinc o 10 dies presentin els seus escrits de qualificac­ió, la qual cosa es produirà a l’octubre, però després de l’aniversari de l’1-O.

Serà aleshores quan s’aclareixin tots els dubtes suscitats sobre l’acusació de la fiscalia. Segons les fonts consultade­s, difícilmen­t s’eliminarà la rebel·lió, malgrat les contínues crides públiques dels socis parlamenta­ris de Pedro Sánchez perquè el ministeri públic rebaixi la seva acusació, si el Govern vol garantir l’estabilita­t amb l’aprovació d’uns pressupost­os que deixin de ser una pròrroga dels del PP. Previsible­ment aquest delicte s’acompanyar­à, com a alternativ­es, del de sedició o del de conspiraci­ó per a la rebel·lió en l’escrit fiscal. L’Executiu té poc marge per ordenar rebaixes de penes sense exposar-se a un escàndol majúscul, ja que els quatre representa­nts del ministeri públic s’han mostrat inflexible­s amb l’existència de la rebel·lió durant tota la instrucció del procedimen­t. On té més capacitat de maniobra és en l’Advocacia de l’Estat, que pot acusar pels delictes que consideri, però no resultaria estrany que se centrés en el que va motivar la seva personació: la malversaci­ó.

MARCAR CRITERI En qualsevol cas, la decisió que adopti la fiscalia en aquesta causa marcarà també la seguida contra l’excap dels Mossos Josep Lluís Trapero i la resta de l’excúpula política del cos català, on la magistrada Carmen Lamela només va processar per sedició i organitzac­ió criminal. De fet, fonts de l’alt tribunal han assenyalat que el judici de l’Audiència Nacional se celebrarà després de conèixer-ne la sentència, que al ser ferma automàtica­ment marcarà el criteri de la resta de tribunals espanyols amb procedimen­ts relatius al que va passar a Catalunya entre setembre i octubre de l’any passat.

Coneguda l’acusació fiscal, les defenses tornaran a intentar qüestionar la competènci­a del Tribunal Suprem per jutjar el procés i plantejara­n de nou la vulneració de drets fonamental­s que han defensat durant la instrucció a través de la interposic­ió d’un article de pronunciam­ent previ. Quan presentin el seu escrit de defensa, es fixarà el judici, per evitar qualsevol retard en una causa amb presos.

 ??  ?? Manifestan­ts independen­tistes al passeig de Sant Joan de Barcelona, ahir.
Manifestan­ts independen­tistes al passeig de Sant Joan de Barcelona, ahir.
 ?? JULIO CARBÓ ??
JULIO CARBÓ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain