El Periódico - Català

Nova mostra de força

-

Un any més, i ja en van set de consecutiu­s, l’independen­tisme va protagonit­zar una espectacul­ar demostraci­ó de força política amb la manifestac­ió de l’Onze de Setembre. Sense entrar en guerres de xifres, és una obvietat que centenars de milers de persones van omplir d’un extrem a l’altre l’avinguda de la Diagonal de Barcelona demanant la llibertat dels presos i la independèn­cia de Catalunya en un ambient reivindica­tiu i cívic, una altra prova que l’independen­tisme manté intacta la seva capacitat de mobilitzac­ió després d’un any en què tot va canviar a Catalunya.

La Diada d’aquest any ha estat molt condiciona­da per la reivindica­ció de llibertat dels polítics presos i d’aquells que van fugir de la justícia espanyola i es van instal·lar a Europa. La força emotiva que té la discutida i discutible presó preventiva de part de l’anterior Govern de la Generalita­t exerceix de galvanitza­dor de l’independen­tisme i mobilitza també una part de la societat catalana no independen­tista, però que no combrega amb el procés judicial. La força de la solidarita­t amb els presos sovint encavalca el debat intern del mateix independen­tisme, sense estratègia clara després que els fets de la tardor passada certifique­ssin que la via unilateral és un camí estèril, divisiu i lesiu. Però no ens podem enganyar: la manifestac­ió de la Diada no va ser només un crit per la llibertat dels presos. Va ser abans que res una mobilitzac­ió per la independèn­cia de

L’independen­tisme manté intacta la seva capacitat de mobilitzac­ió després d’un any en què tot va canviar a Catalunya

Catalunya, un missatge de les associacio­ns sobiranist­es als partits en vigílies d’una altra tardor molt calenta. La república promesa en les altres diades no s’ha materialit­zat i, més enllà de la retòrica, la declaració d’independèn­cia el 27 d’octubre passat seria paper mullat si no fos perquè les seves conseqüènc­ies penals ja estan sent molt oneroses. En un moment en què l’independen­tisme busca una nova estratègia, la manifestac­ió va enviar un missatge de fermesa en l’ideari independen­tista pur.

Lluny queden els dies en què la Diada era la festa de tots els catalans. Com tants altres espais, l’independen­tisme també s’ha apoderat de la festa de Catalunya. L’innegable èxit de la manifestac­ió d’ahir no hauria d’ocultar que l’independen­tisme no constituei­x una majoria social a Catalunya. Diàleg polític dins de la llei i del marc constituci­onal i estatutari és l’estret sender que marca la sortida de la crisi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain