El Periódico - Català

Després del carrer, la política

- ENRIC Hernàndez

Per setè any consecutiu, el sobiranism­e ha monopolitz­at la Diada mitjançant una altra manifestac­ió multitudin­ària. La indignació pels empresonam­ents forçats i els desterrame­nts voluntaris pot més que el desencant amb els partits secessioni­stes per les promeses trencades. No hi ha, ni a Espanya ni a Europa, un moviment tan ampli i cohesionat com l’independen­tisme; que en preguin nota als despatxos de Madrid. I, malgrat això, no és majoritari en la societat catalana, tot i que així ho pretenguin a les dependènci­es de la Generalita­t.

Des del 2012, les forces independen­tistes s’han servit de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium com a potents eines de mobilitzac­ió ciutadana, orientada a apuntalar la seva demanda d’un referèndum pactat amb l’Estat, a desplegar les urnes del 9-N i a defensarle­s davant les porres l’1-O. El poder de convocatòr­ia no cessa; la seva eficàcia política real no aflora.

La pública reprimenda d’Elisenda Paluzie (ANC) al Govern català, al qual va exigir que no deixi la república només en mans del carrer i assumeixi la seva responsabi­litat, reflecteix el creixent distanciam­ent entre el sobiranism­e civil, impacient, i l’institucio­nal, per a molts diletant. El mateix còctel explosiu de la tardor passada, quan Carles Puigdemont va cedir a la pressions i va renunciar a avançar les eleccions per passar a la història com a màrtir i no com a traïdor.

La recepta d’enardir la meitat de la població ja s’ha assajat, amb contumàcia però sense èxit: ni n’hi va haver prou per portar la república l’any

La clau

passat, ni atrau a la causa l’altra meitat dels catalans. Fiar-ho tot, de nou, a la propaganda i l’agitació, amb les possibles condemnes per l’1-O com a detonador, només garantiria noves frustracio­ns i una confrontac­ió social a l’alça.

Transacció, no imposició

La funció dels polítics no és escalfar el carrer, sinó fer política. Entendre el diàleg no com a imposició, sinó com a transacció. I assumir que no es podrà construir res fructífer a Catalunya ni a Espanya sense comptar amb la meitat dels catalans que anhelen la independèn­cia, però tampoc d’esquena a l’altra mitja que no la vol.

La celebració de la Diada

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain