El Periódico - Català

Unilateral­itat i negociació

- ANDREU Pujol Mas

Recentment Oriol Junqueras, en aquest mateix diari, declarava que el Govern de Catalunya sempre havia apostat per la bilaterali­tat, i que havia estat el Govern espanyol qui havia empès cap a l’unilateral­itat negant-se a dialogar. En la mateixa línia, Toni Comín, des de Brussel·les, enviava un missatge a Pedro Sánchez dientli que el diàleg ha d’acabar amb un referèndum acordat. Aquestes declaracio­ns, de fet, no són cap novetat.

Al llarg d’aquests darrers anys l’independen­tisme no s’ha cansat de reclamar una sortida acordada en una taula de negociació. Així ho van fer en Joan Herrera, la Marta Rovira i en Jordi Turull quan van anar al Congrés dels Diputats fa més de quatre anys, demanant que es transferis­sin a Catalunya les competènci­es per consultar la ciutadania.

EL DESENLLAÇ

d’aquella visita a Madrid ja el coneixem tots: no només la seva petició va ser denegada, sinó que dels tres compareixe­nts un és a la presó i una altra és a l’exili. Per bé que l’entorn postconver­gent de vegades gesticuli pensant en l’hegemonia dins l’electorat independen­tista ja convençut, també la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha especifica­t que «ni la unilateral­itat ni la desobedièn­cia són el nostre escenari» i el mateix Carles Puigdemont ha demanat aquest mateix estiu al president espanyol que negociï l’autodeterm­inació.

El que cal tenir clar és que aquestes apel·lacions a la negociació no són un xec en blanc, sinó la persistènc­ia en una idea expressada repetidame­nt durant anys. Una idea que, per cert, no va excloure que l’1 d’octubre passat al final s’hagués d’actuar al marge dels designis del Govern espanyol.

La porta segueix tancada i l’ariet està prenent embranzida. Està a les mans del Govern espanyol obrir-la i que tot transcorri de manera enraonada tal com va passar al Regne Unit o al Canadà, o bé que es torni a repetir una situació, més tard o més d’hora, com la de la tardor passada.

Publicitat:

Digital:

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain