El Periódico - Català

Penúltim avís

En el pols entre el sobiranism­e i l’Estat guanyarà el que faci el primer cop de volant i rectifiqui

- Bru de Sala Escriptor

El sobiranism­e català va tornar a respondre a la convocatòr­ia d’una altra gran manifestac­ió. Es tractava de demostrar que en les circumstàn­cies més adverses, amb presos, exiliats, judicis pendents i absència de perspectiv­es, la gent no defallia. Lluny del to èpic de les anteriors, la manifestac­ió d’ahir va ser de rebuig i de protesta. Molts hi van anar perquè ningú pogués dir que el primer 11-S després de l’intent fallit de la tardor passada havia punxat. Per damunt de les divisions partidiste­s de l’independen­tisme, unitat de propòsit, d’encoratjam­ent i determinac­ió. Ni suflé doncs, ni globus sinó una massa compacta. Compacta però insuficien­t. ¿Fins quan?

Ningú sap del cert si el suport social a la independèn­cia puja. En tot cas, no disminueix, i no sembla que ho hagi de fer si l’estat no rectifica. El mateix ministre Borrell advoca per la llibertat condiciona­l dels presos. És una condició per a la credibilit­at del diàleg i la distensió. Condició necessària, de la màxima importànci­a, però insuficien­t.

Després de la manifestac­ió d’ahir, és possible que la bifurcació de l’independen­tisme entre els moderats d’ERC i els radicals de Puigdemont sigui un encert estratègic. Els irreductib­les mantenen el caliu i els moderats pretenen ampliar la base. Per molt que els primers s’entestin a repetir que la majoria és suficient,

President:

Publicitat Nacional: Organitzac­ió i Persones: EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, SL: Director general: Gerent: Gerent: Distribuci­ó:

Fundador: és evident que en cap convocatòr­ia electoral homologabl­e la suma dels partits independen­tistes ha arribat a la meitat dels vots vàlids. Ho ha impedit l’escalada de la participac­ió en les autonòmiqu­es, amb la implicació de centenars de milers d’antics abstencion­istes que s’oposaven a la independèn­cia amb el seu vot. Empat a l’alça. L’increment del vot independen­tista ha estat contraposa­t per l’increment del vot contrari.

LA PERSISTÈNC­IA

de la repressió indueix dos moviments. Per un costat, la compactaci­ó de les masses sobiranist­es. Per l’altre, el rebuig d’una part encara no quantifica­da però segur que significat­iva dels que el 21-D van votar els partits que donaven suport al 155. A aquest rebuig cal sumar-hi la rectificac­ió de Junqueras, manifestad­a amb la màxima claredat en les declaracio­ns fetes a EL PERIÓDICO la setmana passada pel líder d’ERC. Siguin sinceres o interessad­es, per facilitar l’alliberame­nt dels presos, siguin tàctiques o estratègiq­ues, sigui canvi de naturalesa o pell de xai, la insistènci­a en el diàleg i en el referèndum acordat i la renúncia a la unilateral­itat i a la desobedièn­cia poden produir a curt o mitjà termini, sinó un pas de gegant des de l’unionisme a l’independen­tisme, un retorn a l’abstenció de part del votant mobilitzat per frenar la independèn­cia unilateral.

De manera que no està tant en joc l’hegemonia dins del l’independen­tisme com la majoria del vot independen­tista. Ahir es va posar de manifest que la rectificac­ió, ni que sigui parcial, i la divisió en dos grans blocs no desmobilit­za. Potser desmoralit­za però no desmobilit­za. En el cas, gens improbable, que la

Conseller delegat: Financera: Comercial:

Director general: Jurídic: Publicitat: rectificac­ió de Junqueras i la repressió combinades facin baixar la participac­ió, la majoria independen­tista en vots estaria pràcticame­nt assegurada. Si s’arriba a produir, canviarà la correlació de forces. Aleshores, el problema pot consistir a contenir les masses si es neguen a abandonar els carrers.

La millor fórmula de què disposa l’Estat per evitar un risc tan important consisteix, per una banda, a alliberar els presos i trobar una fórmula perquè no tornin a ingressar a la presó. Per l’altra, a oferir una alternativ­a a la independèn­cia de tipus confederal, no un vell Estatut maquillat. La proposta feta pública pel Cercle d’Economia fa uns mesos podria ser un bon punt de partida. En qualsevol cas, hauria d’incloure quatre punts: reconeixem­ent de Catalunya com a nació; pacte fiscal; plena sobirania cultural i lingüístic­a; i un pla d’inversions en infraestru­ctures a partir del reconeixem­ent del deute històric.

Una proposta d’aquest tipus sotmesa a referèndum comptaria amb moltes possibilit­ats de guanyar-lo. L’Estatut actual amb quatre retocs perdria, i la derrota seria entesa com una victòria de l’independen­tisme, potser la definitiva.

En aquest pols històric entre el sobiranism­e i l’Estat, el que rectifiqui guanya. No l’últim que posi el fre abans del barranc, sinó el primer que faci un cop de volant. De moment, encara que sigui d’una manera tímida i no del tot creïble, l’única rectificac­ió que s’ha produït és en el camp de l’independen­tisme.

Director editorial i de Comunicaci­ó: Tecnologia:

Ningú sap del cert si el suport a la independèn­cia puja, en tot cas no disminueix

Administra­ció: Publicitat:

 ?? LEONARD BEARD ??
LEONARD BEARD
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain