El Periódico - Català

Trump accepta fer una altra cimera amb Kim Jong-un

El dictador de Corea del Nord va presentar l’oferta per carta al president dels EUA De la primera reunió gairebé només en queda la bona sintonia entre tots dos

- A. F.

Els Estats Units i Corea del Nord cuinen la segona cimera presidenci­al. Kim Jong-un la va oferir per carta a Donald Trump divendres i la Casa Blanca ja estudia la data. Tampoc havia requerit gaire debat l’anterior proposta nord-coreana: Trump només va necessitar 45 minuts per acceptar la històrica i mediàtica cimera del juny a Singapur.

D’aquella, tres mesos després, només en queden les bones intencions i la sintonia personal entre els dos líders. Seria recomanabl­e que en la pròxima abordessin garanties de compliment perquè el procés de desnuclear­ització transcendí­s les ampul·loses promeses.

La carta de Kim és «molt afectuosa i positiva», va aclarir Sarah Sanders, portaveu de la Casa Blanca. «El seu principal objectiu és demanar i fixar una altra reunió amb el president, amb la qual estem d’acord i que ja estem coordinant», va continuar. S’hi remarca el «vigent compromís de centrar-nos en la desnuclear­ització de la península», va concloure. La Casa Blanca no farà pública la carta si Pyongyang no hi dona permís.

Moon Jae-in, president sud-coreà, va agrair el gest i va recordar que només el diàleg entre els EUA i Corea del Nord pot resoldre l’assumpte. Moon, catalitzad­or del desglaç, es reunirà la setmana vinent amb Kim Jong-un. Serà la tercera cimera entre tots dos des de l’abril i la primera a Pyongyang.

DESFILADA La carta forma part de l’ofensiva nord-coreana del cap de setmana per reconduir un procés que s’havia començat a agrejar tan aviat Trump i Kim Jong-un es van acomiadar a Singapur. La desfilada militar per commemorar el 70è aniversari de la fundació del país va ser una picada d’ullet a Washington: Pyongyang va deixar els míssils interconti­nentals al garatge, va centrar els discursos oficials en qüestions econòmique­s i va obviar el desenvolup­ament nuclear. Va ser un gest «de bona fe», va corroborar Sanders. Trump ja havia agraït la mesura. «Gràcies, president Kim. Tots dos provarem que tothom està equivocat», va dir per Twitter fent referència al clima escèptic.

El triomfalis­me de Trump a Singapur es va revelar aviat com a excessivam­ent optimista. Aquell acord, tot just mig foli amb vaporoses referèncie­s a la pau i a l’entesa entre pobles, no contemplav­a ni l’entrega d’un llistat detallat d’armes i instal·lacions, ni la fiscalitza­ció del desarmamen­t per inspectors internacio­nals ni un calendari. El procés va quedar en mans de la bona fe de les parts i avui tots dos acumulen retrets.

Washington denuncia que les anàlisis d’imatges satel·litàries revelen que Pyongyang continua fabricant míssils interconti­nentals.

 ?? REUTERS / JONATHAN ERNST ?? Donald Trump i Kim Jong-un, a Singapur el 12 de juny.
REUTERS / JONATHAN ERNST Donald Trump i Kim Jong-un, a Singapur el 12 de juny.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain