El Periódico - Català

Lula abandona la candidatur­a del PT i cedeix el testimoni a Haddad

L’expresiden­t del Brasil ha avalat l’exalcalde de São Paulo des de la presó Els analistes dubten que el nou aspirant superi l’ultra Bolsonaro

- ABEL GILBERT

Luiz Inácio Lula da Silva va baixar formalment de la carrera per la presidènci­a del Brasil. Una condemna en dues instàncies judicials va donar a la justícia electoral la clau per tancar-li la porta de la competició. El Partit dels Treballado­rs (PT) va nomenar oficialmen­t l’exalcalde de São Paulo Fernando Haddad com el seu substitut. La cimera partidària va aprovar ahir per unanimitat la seva designació.

Els advocats de l’expresiden­t (2003-2010) encara tenien pendent presentar un nou recurs davant del Suprem Tribunal Federal (STF). Però el PT va reconèixer que aquest reclam no prosperari­a. A més, es va imposar l’opinió del mateix Lula des de la presó de Curitiba. Haddad va tenir el seu clar aval. I per donarli més rellevànci­a política, Lula va divulgar una nova Carta al poble brasiler, com va fer el 2002, quan lluitava per arribar al Govern. Fa 16 anys va intentar calmar els mercats, intranquil­s per la seva victòria. En la seva nova carta, el contingut de la qual Washington Més d’un milió i mig de persones han sigut evacuades de casa seva per la imminent arribada als EUA de l’huracà Florence, que avança d’una manera «extremadam­ent perillosa» a una velocitat de translació de 26 km/h. L’alcalde de Washington, Muriel Bowser, va declarar ahir l’estat d’emergència a la capital, després que fessin el mateix els estats de Carolina del Nord i del Sud i Virgínia (a la foto). Els experts han advertit de la possibilit­at que el sistema generi una «agitació ciclònica que posi en perill les vides humanes» per les inundacion­s. La previsió és que l’huracà arribi demà a la costa aquest dels EUA. va ser parcialmen­t divulgat per la premsa, Lula va dir que, de la mà de Haddad, el PT reafirma el seu compromís de lluitar contra el gir neoliberal que ha emprès el país des de la destitució de Dilma Rousseff, el 2016. Lula no va deixar de recordar que és víctima d’una injustícia que el va sentenciar a 12 anys de presó en el marc d’una causa per tràfic de favors en què la fiscalia no va poder presentar ni una sola evidència concreta en contra seu.

La candidatur­a fallida de Lula no va ser només una «obstinació absurda», com va assenyalar Merval Pereira, del diari O Globo. El seu dret a participar de les eleccions del 7 d’octubre va ser defensat per l’ONU i l’excap del Govern espanyol, José Rodríguez Zapatero, entre altres. Però la cúpula militar brasilera va efectuar una mena d’alçament virtual per impedir que l’exmandatar­i fos autoritzat a competir. El mateix cap de l’Exèrcit, el general Eduardo Villas Bôas, va considerar que la «governabil­itat» del país estava «compromesa» davant de la possibilit­at que Lula arribés a ser elegible. Per Villas Bôas, els reclams internacio­nals en favor de l’expresiden­t han sigut «un intent d’invasió de la sobirania nacional».

LES POSSIBILIT­ATS DEL SUBSTITUT Els enquestado­rs i analistes no es posen d’acord sobre les possiblita­ts de Haddad, desconegut ara per ara per a bona part dels simpatitza­nts de Lula, de passar a la segona volta del 28 d’octubre i disputar segurament la presidènci­a davant de l’ultradretà Jair Bolsonaro (PSL). Ciro Gomes, un antic aliat de Lula i actual candidat d’una coalició de centreesqu­erra, va afirmar que l’«amenaça protofeixi­sta» que representa Bolsonaro ha de ser afrontada amb «contundènc­ia, claredat i cohesió», recolzant-lo a aquell i no a Haddad. «Fa menys de dos anys, Lula i jo vam recolzar Haddad a l’alcaldia de São Pablo, buscant la seva reelecció, i vam tenir una profund decepció. Perquè Haddad no només va perdre davant de Juan Doria, que és un gran farsant, sinó que va perdre davant dels vots nuls i blancs», va afegir.

No obstant, Eliane Cantanhede, columnista d’Estat, va assegurar que l’efecte Lula està sent més eficaç per a Haddad que l’efecte punyal per a Bolsonaro, atacat dijous passat a l’estat de Mines Gerais per un desequilib­rat mental.

El nou líder del PT, va dir Cantanhede, té un «bon potencial de creixement». La majoria dels brasilers «no elegiran» Bolsonaro pel sol fet d’haver patit una acció violenta. Segons Datafolha, l’exmilitar va pujar dos punts a les enquestes i ara té una intenció de vot del 24%. No obstant, continuari­a perdent en una segona volta contra Gomes, Marina Silva i Geraldo Alckmin.

Ben aviat se sabrà si també és derrotat per Haddad. Altres sondejos apunten que Lula, que tenia garantit gairebé el 40% dels sufragis, podrà traslladar aquesta popularita­t al seu substitut d’emergència.

UN MILIÓ I MIG D’EVACUATS PER L’ARRIBADA DEL ‘FLORENCE’ ALS EUA

El líder empresonat recorda que és víctima d’una injustícia i que el fiscal no ha presentat cap prova concreta

 ??  ??
 ?? AFP / NELSON ALMEIDA ?? Haddad i la seva dona, Ana Estela, arriben a la reunió del Partit dels Treballado­rs, ahir a Curitiba.
AFP / NELSON ALMEIDA Haddad i la seva dona, Ana Estela, arriben a la reunió del Partit dels Treballado­rs, ahir a Curitiba.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain