El Periódico - Català

Calviño preveu una pujada fiscal més gran si el PP bloqueja el dèficit

La titular d’Economia treballa en una taxa sobre transaccio­ns financeres com a França La ministra nega una «frenada» en el PIB però avança que una revisió no seria «un drama»

- ROSA MARÍA SÁNCHEZ

La ministra d’Economia, Nadia Calviño, va defensar ahir la necessitat d’apujar impostos a Espanya per poder fer compatible una despesa social més elevada i el respecte a l’estabilita­t pressupost­ària, i va advertir que l’increment de la fiscalitat serà més gran si l’oposició del PP i Ciutadans impedeix que el Parlament aprovi els nous objectius de dèficit més amplis del Govern. Calviño va explicar que l’execució dels comptes heretats de l’anterior Govern que presidia Mariano Rajoy donarà com a resultat un dèficit del 2,7% del PIB el 2018 (en lloc del 2,2% previst).

El nou camí de dèficit negociat amb Brussel·les preveu un objectiu de l’1,8% per al 2019, però si la majoria absoluta del PP al Senat impedeix la seva aprovació pel Parlament, el Govern s’haurà de cenyir a l’objectiu més exigent de l’1,3% per al conjunt de les admin istracions (hi ha una diferència de 6.000 milions) i per complir-l o –segons el raonament de Calviño– seria necessari un increment d’impostos més gran del que pretén l’Executiu de Sánchez.

LLEI HIPOTECÀRI­A La llei hipotecàri­a forma part de l’advertènci­a que va llançar Calviño durant un esmorzar informatiu organitzat per Fòrum Europa, on també va retreure a la Mesa del Congrés dels Diputats haver evitat la tramitació urgent de la reforma de la norma (heretada del Govern de Mariano Rajoy) amb el consegüent risc de la imposició d’una multa milionària l’octubre per part de les institucio­ns europees. «Al juliol vam demanar la tramitació urgent d’aquesta llei i lamentable­ment aquesta setmana ens arriba la notícia que la Mesa del Congrés l’ha retardat», va dir.

En efecte, els vots del PP, Ciutadans i Podem a la Mesa del Congrés van evitar l’impuls urgent del projecte que ja es tramita en la Comissió d’Economia de la Cambra baixa. Fonts de la Comissió, no obstant, retreuen al Govern no haver remès al Congrés dels Diputats l’informe que els mateixos parlamenta­ris van requerir al nou Executiu després de produir-se la moció de censura que va donar la presidènci­a a Pedro Sánchez, informa Pilar Santos. A més, el ponent de Ciutadans, Francisco de la Torre, va replicar a la ministra d’Economia que a hores d’ara no té sentit reclamar el tràmit d’urgència per a un text que ja està en la Comissió d’Economia. «Les paraules de la ministra són desafortun­ades i no ajuden», va dir De la Torre, que va atribuir el retard en la transposic­ió de la directiva europea a l’anterior Govern del PP.

La possible multa podria arribar als 100.000 euros per cada dia de retard des del març del 2016, data límit per haver traslladat la directiva a l’ordenament espanyol. «Quan vaig arribar al Ministeri ens vam trobar amb 14 directives pendents de transposic­ió», heretades del seu antecessor Luis de Guindos, es va queixar Calviño.

La ministra va confirmar ahir, a més, que el Govern treballa en el disseny d’una taxa sobre les transaccio­ns financeres similar a la implantada a França. Calviño va explicar

 ?? JOSÉ LUIS ROCA ?? La ministra d’Economia, Nadia Calviño, durant la seva intervenci­ó, ahir, al Fórum Nueva Economía.
JOSÉ LUIS ROCA La ministra d’Economia, Nadia Calviño, durant la seva intervenci­ó, ahir, al Fórum Nueva Economía.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain