El Periódico - Català

El preu mitjà de la vivenda va baixar al juliol el 4,5% a Espanya

Es tracta de la primera caiguda del cost d’adquisició en gairebé dos anys Els pisos es van abaratir el 5,5% i els xalets es van encarir l’1,3%

- EL PERIÓDICO

El preu de la vivenda es va situar al juliol en una mitjana de 1.376 euros per metre quadrat a Espanya, el 4,5% menys que un any abans, i amb això aquest indicador es va anotar el seu primer retrocés des d’agost del 2016, segons dades del Consell General del Notariat. Durant el setè mes de l’any, a Espanya es van regis- trar 52.014 transaccio­ns sobre vivenda, el 0,6% més que un any abans en termes corregits (descomptad­a la diferència de dies festius). La dada trenca una tendència a l’alça dels preus de la vivenda i que en els últims anys s’ha acarnissat especialme­nt amb el lloguer.

Tot i que els preus mitjans van baixar, segons l’estadístic­a notarial, la venda de pisos segueix amb una elevada demanda. Segons les mateixes dades, la venda de pisos va pujar el 2,2%. En el mercat lliure, l’augment va ser del 2,9%, gràcies al fet que van pujar els de segona mà el 4,6% i va compensar el retrocés de l’11,7% registrat en l’obra nova. En el cas de les unifamilia­rs, la compravend­a va registrar un increment interanual de l’11,2%.

XALETS MÉS CARS El preu mitjà de les operacions es va reduir aquest 4,5% llastat pel descens del 5,5% registrat en el preu dels pisos, ja que en el cas dels xalets l’augment va ser de l’1,3%. En el mercat lliure, el preu dels pisos de segona mà va baixar un 5,9% (1.506 euros/msup>2), mentre que el d’obra nova va pujar el 5,1% (2.049 euros/m).

Durant el mes de juliol, es van constituir 34.295 nous préstecs hipotecari­s, un 5,7% més que un any abans, amb una quantia mitjana de 189.193 euros, un 1,4% més. Les hipoteques destinades a l’adquisició d’un immoble van despuntar el 10,4% (26.706 préstecs), en tant que els destinats a la construcci­ó van descendir un 17,1% (681 préstecs) i els sol·licitats per finançar activitats empresaria­ls van retrocedir un 6,3% (409 operacions).

La vivenda i els preus estan en el punt de mira. El Govern i Podem negocien diverses mesures per «punxar» la bombolla que afecta el lloguer i volen endurir la normativa de les socimis.

 ?? ARXIU / MIGUEL LORENZO ?? Una dona mira les ofertes a l’aparador d’una immobiliàr­ia, el mes d’abril passat, a València.
ARXIU / MIGUEL LORENZO Una dona mira les ofertes a l’aparador d’una immobiliàr­ia, el mes d’abril passat, a València.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain