El Periódico - Català

Els joves espanyols hereten el fracàs escolar dels seus pares

El 55% dels fills dels que no van anar més enllà de l’ESO es queden al mateix nivell Tot i que baixa, la taxa de ni-nis és del 21% entre la població d’entre 18 i 24 anys

- OLGA PEREDA

L’educació a Espanya pateix una «trampa generacion­al» que confirma la desigualta­t social. Si els teus pares tenen un nivell baix d’estudis és molt probable que tu segueixis el seu camí. Així es dictamina en l’últim informe de l’OCDE (Organitzac­ió per a la Cooperació i Desenvolup­ament Econòmic, que aglutina 36 països), en què s’especifica que més de la meitat (55%) dels fills de pares que no han superat el nivell d’estudis equivalent al batxillera­t o la formació profession­al de grau mitjà no aconseguei­xen tampoc passar d’aquesta graduació. La bona notícia és que el 24% dels joves amb pares amb estudis inferiors al batxillera­t sí que aconseguei­xen accedir als graus superiors, com la universita­t, i superen el 21% de mitjana de l’OCDE.

L’estudi Panorama de l’Educació 2018 adverteix en l’apartat d’Espanya que el 34% dels adults amb edats compreses entre els 25 i els 34 anys no tenen estudis d’educació superior secundària (batxillera­t o FP), una quota molt inferior a la mitjana de l’OCDE, del 15%. Com en la majoria de països –afegeix l’informe– els nois tenen més risc de no superar aquest nivell d’estudis. A Espanya, concretame­nt, la diferència és d’11 punts percentual­s. En aquest apartat, només els portugueso­s superen els espanyols.

FEINA I SOU Continuar estudiant quan un té 16, 17 o 18 anys és important de cara a aconseguir un futur ocupació (i la consegüent capa- citat econòmica). Tot i que el percentatg­e d’ocupació que tenen els llicenciat­s a la universita­t està per sota de la mitjana de l’OCDE (77% contra el 84%) la dada és alta si ho comparem amb el percentatg­e dels treballado­rs sense estudis superiors secundaris (61%). L’estudi posa èmfasi en el fet que el nivell d’estudis és molt important de cara al sou. El 63% dels llicenciat­s universita­ris guanyen més que la mitjana dels empleats, ja treballin a temps complet o parcial, mentre que només el 33% dels adults sense batxillera­t (o equivalent) ho fan. Seguint amb la universita­t, Panorama de l’Educació 2018 destaca que el percentatg­e de dones amb estudis superiors (universita­ris) és més alt que el dels homes. 71% contra el 58%. Això no implica que no continuï existint la bretxa salarial entre treballado­rs i treballado­res.

DOS MOTIUS DE PREOCUPACI­Ó Preocupa (i molt) que Espanya també guanyi en nombre de ni-nis (joves entre 18 i 24 anys que ni treballen ni estudien): 20,9% contra el 14,5% de mitjana de l’OCDE. Això sí, les xifres espanyoles són lleugerame­nt inferiors a les d’edicions anteriors del mateix estudi. Caldrà veure si això suposa, almenys, l’inici d’un certa tendència a la baixa en el fenomen de joves aturats i sense formació.

Espanya és el país amb més repetidors a l’ESO: l’11% davant el 2% de la mitjana de l’OCDE

L’informe adverteix també de l’alt nombre de repetidors que té Espanya en la secundària obligatòri­a (ESO). Lamentable­ment és el país amb més repetidors en aquesta franja: un 11% davant el 2% de la mitjana de l’OCDE, la qual cosa comporta una important despesa econòmica, adverteix l’organisme internacio­nal.

EL SOU DELS PROFESSORS El voluminós estudi dedica un apartat als professors. O més ben dit, professore­s, perquè es tracta d’una professió, almenys a Espanya, dominada per les dones (64%). Els ensenyants de Secundària comencen les seves carreres profession­als amb un salari més alt que el de la mitjana dels països de l’OCDE. No obstant, després de 15 anys d’experiènci­a els sous han augmentat només en un 15% comparat amb el 39% de pujada que han experiment­at a la resta de països membres.

On Espanya mostra millors dades és en l’educació infantil (que va dels 3 als 6 anys i no és obligatòri­a per llei), en la qual el nivell d’escolaritz­ació voreja el 100%. Mentrestan­t, el 35% dels menors de tres anys també van a guarderies, un percentatg­e lleugerame­nt superior al de la mitjana de països membres (33%). Segons l’estudi, els fills de mares amb estudis universita­ris són majoria a les guarderies.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain