El Periódico - Català

El Govern revertirà les retallades del PP a les escoles

- PATRICIA MARTÍN

El president del Govern, Pedro Sánchez, va avançar ahir que el Consell de Ministres de divendres vinent aprovarà un avantproje­cte de llei que revertirà «totes» les retallades pressupost­àries dutes a terme per l’anterior Executiu del PP en l’àmbit educatiu.

«Ho farem perquè aquells que, per exemple, tenim filles en escoles públiques –i que hem vist durant aquests anys elevar la ràtio d’alumnes per professor– puguem veure els nostres fills, filles, nets i netes en aules amb menys alumnes i amb més capacitat de pedagogia per part dels mestres», va manifestar en el Senat, en resposta al portaveu d’Units Podem, Ramón Espinar.

Tot just arribar al poder, la ministra d’Educació, Isabel Celaá, ja va avançar la seva intenció de fer marxa enrere en les retallades en l’educació no università­ria introduïde­s mitjançant el reial decret d’abril del 2012 pel llavors ministre José Ignacio Wert, que a Catalunya van ser aplicats amb tot el seu rigor per la consellera Irene Rigau.

Hi haurà menys alumnes per aula i es reduirà la jornada dels docents

La previsió del Govern de Sánchez és revertir tres mesures molt discutides per la comunitat educativa: la possibilit­at d’elevar fins a un 20% les ràtios màximes d’alumnes per aula, l’augment obligatori de la jornada lectiva dels docents i l’espera de 10 dies lectius per nomenar funcionari­s interins que substituei­xin professors titulars de baixa.

Algunes d’aquestes mesures han sigut revertides ja per algunes comunitats autònomes, entre les quals, Catalunya. Malgrat això, les autonomies governades pel PP van abandonar la conferènci­a sectorial del juliol passat en la qual la ministra els va avançar els canvis, per expressar que compartien les mesures però no la unilateral­itat del Govern ni que l’avantproje­cte no vagi acompanyat del finançamen­t necessari per augmentar el nombre de professors.

Malgrat aquestes crítiques, l’Executiu segueix endavant amb els seus plans. De fet, Sánchez es va comprometr­e dijous passat, en la seva reunió amb Pablo Iglesias a portar endavant els canvis educatius, que no entraran en vigor fins al curs 2019-2020.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain